ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνεχίζοντας τις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι μεταφορικές εταιρείες της Χίου, μετά την απαγόρευση της μεταφοράς στα πλοία των κενών ρυμουλκούμενων οχημάτων φορτωμένα σε ζεύγη, πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2010, στον Πειραιά συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, αρμόδιο για θέματα ναυτιλίας κ. Αθανάσιο Χριστόπουλο.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χίου κ. Αντώνης Ζαννίκος, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδικάτου Χερσαίων Εμπορευματικών Μεταφορών, κ. Γεώργιος Τζωρτζάτος, ο Πρόεδρος και ο Β' Αντιπρόεδρος του ΕΟΑΕΝ κ.κ. Θεμιστοκλής Παπαθεοφάνους και Γεώργιος Ορφανός και ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά κ. Γεώργιος Μπενέτος.
Επίσης στη συνάντηση συμμετείχαν ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχος κ. Αθανάσιος Μπούσιος και ο Ναύαρχος κ. Μίχος.

Οι εκπρόσωποι των νησιωτικών Επιμελητηρίων τόνισαν ότι η κατάργηση της διαδικασίας μεταφοράς στα πλοία των κενών ρυμουλκούμενων οχημάτων δεν δημιουργεί μόνο προβλήματα στους μεταφορείς, αλλά κυρίως θα πλήξει τις νησιωτικές οικονομίες, αφού το επιπλέον κόστος μεταφοράς θα μετακυλιθεί στις τιμές των προϊόντων, με αποτέλεσμα να αυξηθεί το κόστος διαβίωσης στα νησιά. Επίσης θα μειωθεί η ανταγωνιστικότητα των νησιωτικών επιχειρήσεων και θα δημιουργηθούν προβλήματα κυκλοφοριακού χάους στα λιμάνια των νησιών, δεδομένου ότι διαθέτουν ανεπαρκείς χερσαίους χώρους.

Ο Γενικός Γραμματέας Ναυτιλίας και ο Αρχηγός του Λ.Σ. έδειξαν κατανόηση στο σημαντικό αυτό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και τους διαβεβαίωσαν ότι για το θέμα είναι ενήμερο το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, το οποίο προσανατολίζεται στην έκδοση νομοθετικής ρύθμισης για την οριστική επίλυση του σημαντικού αυτού ζητήματος.

Για το σκοπό αυτό σήμερα, 02/02/2010, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδικάτου Μεταφορέων, κ. Γ. Τζωρτζάτος, μαζί με Προέδρους νησιωτικών Επιμελητηρίων θα συναντηθεί με την ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, με αίτημα την τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας και εφόσον υπάρχει πολιτική βούληση να σταλεί σχετικό έγγραφο στο Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, ώστε να αρθεί η εγκύκλιος με την οποία απαγορεύτηκε στα πλοία η μεταφορά ρυμουλκούμενων επάνω σε άλλο όχημα.

Πηγή: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΙΟΥ