ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Αξιότιμε κε Υπουργέ,

Με αγανάκτηση πληροφορηθήκαμε την ουσιαστική προσπάθεια συρρίκνωσης του ακριτικού Πανεπιστημίου Αιγαίου, που επιχειρείται μέσω του σχεδίου ΑΘΗΝΑ.
Σύμφωνα με το σχέδιο ΑΘΗΝΑ, όπως γνωρίζετε, προβλέπεται -μεταξύ άλλων- η απορρόφηση του ΤΜΟΔ από το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΤΔΕ) της Σχολής Επιστημών της Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αλλά και η κατάργηση του Τμήματος Τουρισμού .
Αντιλαμβανόμαστε πλήρως την αναγκαιότητα επαναπροσδιορισμού της στρατηγικής οργάνωσης της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης και δεν είμαστε αντίθετοι σε οτιδήποτε αφορά βελτιώσεις ή την απαλοιφή των επί σειρά ετών «κακώς κειμένων».
Ωστόσο το Πανεπιστήμιο Αιγαίου εκτός των άλλων έχει συμβάλει σημαντικά στην πολύπλευρη ανάπτυξη μίας ευαίσθητης γεωπολιτικά περιοχής, όπως είναι αυτή του Βορείου Αιγαίου έχοντας επιτύχει να φιλοξενεί ακαδημαϊκές δραστηριότητες υψηλού επιπέδου με διεθνή προσανατολισμό.
Κατά το διάστημα των τελευταίων 27 ετών λειτουργίας των 6 Πανεπιστημιακών Μονάδων του Πανεπιστημίου που εδρεύουν στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου, η προσφορά στις τοπικές κοινωνίες είναι πολυεπίπεδη :
• αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης
• ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας
• συμβολή στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη
• ενίσχυση απασχόλησης
• Παροχή εξειδικευμένης κατάρτισης στον τοπικό επιχειρηματικό ιστό

Επιπρόσθετα το Πανεπιστήμιο Αιγαίου λειτουργεί ως μοχλός οικονομικής ανάπτυξης για την -δυστυχώς εσωστρεφή σε σημαντικό βαθμό- νησιωτική οικονομία μας, στηρίζοντας τον τοπικό επιχειρηματικό ιστό μέσω του εισοδήματος που δημιουργεί .

Τέλος ο απομονωμένος λόγω νησιωτικότητας τοπικός επιχειρηματικός ιστός έχει πλειστάκις επιμορφωθεί μέσω προγραμμάτων σεμιναριακής κατάρτισης, στα οποία σε περίπτωση συρρίκνωσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να έχει πρόσβαση .
Σας καλούμε να επανεξετάσετε όλους τους παραπάνω λόγους και να ενισχύσετε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου , αντί να απεργάζεσθε την συρρίκνωση ενός Ιδρύματος που έχει αποδεδειγμένα προσφέρει τα μέγιστα στην ανάπτυξη των νησιών του Αιγαίου.
Παραμένουμε στη διάθεσή σας για την ανάπτυξη γόνιμου διαλόγου αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα.

Πηγή: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΙΟΥ