Εισήγηση του Προέδρου του Επιμελητηρίου Χίου στην ημερίδα του γραφείου Καινοτομίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Ακολουθεί η εισήγηση του Προέδρου του Επιμελητηρίου Χίου κ. Λεγάτου στην ημερίδα του Γραφείου Καινοτομίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με θέμα: “Κυκλική οικονομία Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα” που διεξήχθη στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου, την Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023.

“Χαιρετίζω από την πλευρά μου τη σημερινή ημερίδα και επισημαίνω ότι το θέμα που διαπραγματεύεται –η κυκλική οικονομία– θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει  μοχλό ανάπτυξης για τα ελληνικά νησιά και εν προκειμένω για το Βόρειο Αιγαίο.

Και τούτο γιατί τα νησιά μας αποτελούν το ιδανικό περιβάλλον  για την εφαρμογή των βασικών αρχών της κυκλικής οικονομίας.

Ας μη λησμονούμε ότι τα νησιά μας -εξ ανάγκης- ήταν ανέκαθεν εξοικειωμένα με την  επανάχρηση αλλά και τη φειδώ στη χρήση πόρων.

Η κυκλική οικονομία κατά βάση είναι ένας ολιστικός  και καινούργιος τρόπος παραγωγής, κατανάλωσης και, εν τέλει διαβίωσης.

«Η κυκλική οικονομία ως εργαλείο βιώσιμης ανάπτυξης για τον νησιωτικό χώρο βρίσκει εφαρμογή ήδη σε οικονομικές δραστηριότητες όπως ο τουρισμός και ο μεταποιητικός κλάδος των τροφίμων, καθώς και συνολικά στο επίπεδο ενός δήμου, ειδικά σε ό,τι αφορά την ενεργειακή αυτονομία, τη διαχείριση των στερεών και υγρών αποβλήτων και των υδάτων», επισημαίνει ο κ. Ευαγγελινός από το Εργαστήριο Επιχειρησιακής Περιβαλλοντικής Πολιτικής και Διαχείρισης του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Ας αναλογισθούμε τις εφαρμογές της κυκλικής οικονομίας στην αξιοποίηση των υγρών αποβλήτων της τυροκομικής, οινοποιίας, ελαιοτριβείων κα για την παραγωγή compost, αλλά και νέων προϊόντων προστιθέμενης αξίας, όπως καθαριστικά, εδαφοβελτιωτικά κ.α. Η λίστα είναι μακρά και πολλά υποσχόμενη.

Συνοψίζοντας επισημαίνω ότι τα οφέλη της ενσωμάτωσης των αρχών της κυκλικής οικονομίας στα νησιά είναι πραγματικά κρίσιμα. Πέραν της οικολογικής ωφέλειας (μείωση ρύπων, μείωση κατανάλωσης ενέργειας) θα δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης ενώ υπολογίζεται ότι κάθε νοικοκυριό  μπορεί να εξοικονομήσει 500 ευρώ ετησίως από το ενεργειακό κόστος.

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχηθώ καλή επιτυχία στην ημερίδα και να δηλώσω ότι ως Επιμελητήριο Χίου θα σταθούμε αρωγοί στις προσπάθειες υιοθέτησης των αρχών της κυκλικής οικονομίας με στόχο βιώσιμα, πράσινα και ανταγωνιστικά νησιά.”

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο, στέκεται και κείμενο που λέει "INNOVATION WORKSHOPS ΗΜΕΡΙΔΑ Κυκλική Οικονομία: Καινοτομία & επιχειρηματικότητα ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023 17:30 MM ΟΜΗΡΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ INEYMATIKO DNEYMATIK"