Επιστολή Επιμελητηρίου Χίου προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστή Χατζηδάκη

Ακολουθεί επιστολή του Επιμελητηρίου Χίου προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστή Χατζηδάκη με θέμα: “Αίτημα ενίσχυσης Προϋπολογισμού”

Οι δύο σημαντικές δράσεις που προκηρύχθηκαν από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών στις 18 Δεκεμβρίου 2023 & συγκεκριμένα οι κάτωθι:
➢ Δράση: «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Μικρομεσαίων
Τουριστικών Επιχειρήσεων» &

➢ Δράση: «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Μικρομεσαίων
Επιχειρήσεων» του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» ΕΣΠΑ 2021 – 2027

οδήγησαν στην κινητοποίηση σημαντικού επενδυτικού ενδιαφέροντος με αποτέλεσμα την υποβολή συνολικά 9.823 αιτήσεων χρηματοδότησης συνολικού προϋπολογισμού 2.856.200.858,51€ με Δημόσια Δαπάνη 1.528.024.776,70€.

Ωστόσο η αιτούμενη από το σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον δημόσια δαπάνη είναι πολλαπλάσια των διαθέσιμων πόρων των 2 δράσεων με αποτέλεσμα -εφόσον ο προϋπολογισμός δεν αυξηθεί σημαντικά- να απορριφθεί η μεγάλη πλειοψηφία των επενδυτικών σχεδίων που αξίζει να τονισθεί ότι διαθέτουν σημαντικό βαθμό ωριμότητας.

Κρίνουμε ότι μετά από μία μεγάλη περίοδο αποεπένδυσης την οποία βιώσαμε ιδιαίτερα έντονα κυρίως στη νησιωτική χώρα, είναι εξαιρετικά σημαντικό να επιτευχθεί μόχλευση επενδυτικών κεφαλαίων με την αρωγή πόρων από το Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» ΕΣΠΑ 2021 – 2027.

Αντιλαμβάνεστε ότι η αύξηση της απασχόλησης και της οικονομικής δραστηριότητας που δημιουργείται σαν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα από την κινητοποίηση επενδυτικών
κεφαλαίων είναι κρίσιμη για την τοπική αλλά και την Εθνική Οικονομία.

Για όλους αυτούς τους λόγους ζητούμε τη σημαντική αύξηση του προϋπολογισμού των δύο δράσεων και παραμένουμε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση απαιτηθεί επ’ αυτού.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χίου

Παντελεήμων Λεγάτος

 

Επισυνάπτεται η σχετική επιστολή:

Επιμελητήριο Χίου_Αίτημα ενίσχυσης προϋπολογισμού