Χαιρετισμός του Προέδρου του Επιμελητηρίου Χίου στα εγκαίνια της έκθεσης “Άρωμα Χίου”

Ακολουθεί ο χαιρετισμός του Προέδρου του Επιμελητηρίου Χίου, κ. Λεγάτου, στα εγκαίνια της έκθεσης “Άρωμα Χίου” που πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 20 Ιουνίου 2023.

Χαιρετισμός Προέδρου 

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Χίου σας καλωσορίζω στη δράση «Άρωμα Χίου», μία πρωτοβουλία που ξεκίνησε πέρσι και στοχεύει να σας ταξιδέψει με καράβια Χιώτικα σε έναν πολύτιμο Αιγαιοπελαγίτικο κόσμο εμπειριών, αρωμάτων, γεύσεων και εικόνων που συνδιαλέγεται ευθέως με την μακραίωνη ιστορία και πολύτιμη παράδοση του τόπου μας, της Μυροβόλου Χίου, του νησιού της Μαστίχας.

Σας ευχαριστώ θερμά για την παρουσία σας και τη στήριξη της προσπάθειάς μας. Μας υπενθυμίζει ότι οι ακρίτες δεν είμαστε μόνοι. Μας δίνει δύναμη για να συνεχίσουμε να επιχειρούμε δημιουργικά και με σεβασμό στην ιστορία και τον πολιτισμό των νησιών μας.

Επιτρέψτε μου να σας «συστήσω» πολύ σύντομα το νησί μου.

Η Χίος είναι μία άγνωστη αριστοκράτισσα του Αιγαίου με πολλούς ανεξερεύνητους θησαυρούς που σε προκαλούν να τους ανακαλύψεις. Ο κοσμοπολιτισμός της σε αγαστό συνδυασμό με την εκλεπτυσμένη συμπεριφορά των ντόπιων που ταξίδεψαν τις θάλασσες και γνώρισαν τον κόσμο θα κερδίσουν τον επισκέπτη.

Τα μοναδικά αρώματά της είναι βέβαιο ότι θα αποτυπωθούν στη μνήμη και στην ψυχή σου και θα τα κουβαλάς πάντα μαζί σου.

Μυροβόλος και φιλόξενη όλο τον χρόνο η Χίος μας, μαζί με τα μικρονήσια, Οινούσσες και Ψαρά είναι ένας ευλογημένος τόπος, στον οποίο ευνοείται η καλλιέργεια μοναδικών, ακόμη και στον κόσμο, ποικιλιών φυτών και δέντρων, αλλά και η παραγωγή ποιοτικών και ιδιαίτερων προϊόντων. Σας καλούμε να τα δοκιμάσετε και να τα βάλετε στη ζωή σας.

Από την αρχαιότητα οι Χιώτες ήταν ονομαστοί έμποροι και ναυτίλοι και η παράδοση αυτή περνά από γενιά σε γενιά γεμίζοντας αισιοδοξία αλλά και ευθύνη όλους μας.

Οι επιχειρήσεις – μέλη μας που συμμετέχουν στην Έκθεση Άρωμα Χίου είναι άνθρωποι με περίσσιο μεράκι και ασίγαστο πάθος για αυτό που κάνουν και τα προϊόντα τους είναι ποιοτικά αλλά και με εξαιρετικές προοπτικές. Πολλά από αυτά τα προϊόντα, όπως η μαστίχα Χίου, αποτελούν εδώ και αιώνες εξαιρετικούς πρεσβευτές του νησιού μας στα πέρατα του κόσμου.

Στόχος της διοίκησης του Επιμελητηρίου Χίου είναι να ακολουθήσουν το παράδειγμα της πορείας της μοναδικής μαστίχας και άλλα προϊόντα για να κατακτήσουν τις αγορές, καθώς αφενός το αξίζουν πραγματικά και αφετέρου θα βοηθήσουν την προσπάθεια που συντελείται για επίτευξη αειφορίας για την ακριτική νησιωτική μας γωνιά.

Εδώ, στην καρδιά της Ελλάδας, στο Σύνταγμα δεν ήλθαμε μόνοι μας! Το Επιμελητήριο Χίου είναι ένα μικρό ακριτικό Επιμελητήριο με περιορισμένους οικονομικούς πόρους ιδιαίτερα για ένα τόσο απαιτητικό εγχείρημα. Σε αυτό το σημείο λοιπόν θα ήθελα να ευχαριστήσω όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της δράσης, χωρίς τη βοήθεια των οποίων τίποτα δε θα είχαμε καταφέρει:

-Την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος και προσωπικά τον Πρόεδρό της κ. Γιάννη Μασούτη

-Tον τέως Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη

-Την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και τον Περιφερειάρχη κ. Κώστα Μουτζούρη

-Τον Δήμο Χίου και τον Δήμαρχο Σταμάτη Κάρμαντζη

-Τον Μεγάλο μας χορηγό, την εταιρεία υψηλής τεχνολογίας ADAPTIT

-Tην πλατφόρμα δικτύωσης MeetKick και τον Δημήτρη Καράλη

-Την ΕΜΧ και τη Mediterra

-Τον Φορέα Τουρισμού

-Τον Σύλλογο Πυργούσων Αττικής, «Το Πυργί Χίου» και την Πρόεδρο του κα Παπαμακαρίου

-Τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Χίου κ. Μάρκο που είναι πάντα δίπλα μας

-Τον «δικό μας» καλλιτέχνη Παντελή Θαλασσινό

-Tη ΣΤΑ.ΣΥ και τον κ. Κοτταρά

Τέλος, ένα μεγάλο ευχαριστώ στους εκθέτες μας που δίνουν καθημερινά με αξιοπρέπεια τον καλύτερο εαυτό τους στον αγώνα να καταστούν πιο ανταγωνιστικοί και να σπάσουν τα γεωγραφικά όρια του νησιού μας.

Τελειώνοντας επιτρέψτε μου να αναφερθώ στον Οδυσσέα Ελύτη, τον ποιητή του Αιγαίου που αναφέρει:

«Tις ιδέες μου όλες ενησιώτισα». Και έπειτα παραδέχεται ότι «όταν ανεβαίνει ο ήλιος, όλα τα πυροβόλα των μεγάλων κοσμοθεωριών παθαίνουν αφλογιστία».

Ελάτε να το βιώσετε στο όμορφο νησί μας. Σας διαβεβαιώνω ότι η μαγεία της Χίου θα σας συνεπάρει! Είστε όλοι καλεσμένοι μας!

Επισυνάπτεται το σχετικό έντυπο.