Χαιρετισμός Προέδρου Επιμελητηρίου Χίου στη Γενική Συνέλευση της ΚΕΕΕ

Χαιρετισμός Προέδρου Επιμελητηρίου Χίου στην Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος

 
Αγαπητοί Σύνεδροι,

Είχαμε και χθες την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στην οικονομία και πως αυτή έχει επηρεάσει τα μέλη των Επιμελητηρίων μας αλλά και ολόκληρο τον Ελληνικό λαό .
Συμφωνούμε σε μεγάλο βαθμό –υποθέτω- ότι τα επώδυνα μέτρα τα οποία μας επεβλήθησαν δεν έχουν οδηγήσει έως σήμερα τη χώρα σε ρυθμούς ανάπτυξης αλλά σε μία μακρά υφεσιακή περίοδο. Η πραγματική οικονομία –ακόμη και εάν κάποιοι δημοσιονομικοί δείκτες έχουν βελτιωθεί- δεν έχει σηκωθεί από το καναβάτσο. 
Πρέπει εδώ ωστόσο να τονίσω ότι στην περιοχή μας , τη μικρή αυτή νησιωτική γωνιά του χάρτη, είδαμε την τοπική οικονομία να συνθλίβεται πραγματικά μεταξύ παρατεταμένης δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας και προσφυγικής κρίσης. Δυστυχώς οι σχεδόν χρεοκοπημένες οικονομίες των νησιών μας προσπάθησαν να διαχειρισθούν τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση των τελευταίων δεκαετιών.
Οι επιπτώσεις της οικονομικής ύφεσης στο Β Αιγαίο εντάθηκαν ασύμμετρα λόγω του δυσβάστακτου φορτίου που κλήθηκε να σηκώσει στην προσφυγική κρίση, καθώς υπήρξε πύλη εισόδου εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων-μεταναστών κατά την πρώτη φάση της προσφυγικής κρίσης και εγκλωβισμού χιλιάδων ανθρώπων μετέπειτα. Όσο δε αφορά το μέλλον του προσφυγικού ζητήματος , κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει με ότι αυτό συνεπάγεται για τη διαμόρφωση κλίματος. Και όπως πολύ καλά γνωρίζετε η αβεβαιότητα ποτέ δεν ήταν σύμμαχος της ανάπτυξης …
Οι επιπτώσεις στην τοπική κοινωνικοοικονομική ζωή του τόπου μας πολυεπίπεδες. Η αναποτελεσματικότητα με την οποία έχει διαχειρισθεί η Κυβέρνηση το προσφυγικό ζήτημα έχει δυναμιτίσει επικίνδυνα την κοινωνική ειρήνη στο νησί μας και ευθύνεται κύρια για την ενίσχυση ακραίων στοιχείων, πρωτόγνωρων για τη Χίο.
Οι οικονομικές επιπτώσεις κυρίως στον κλάδο του τουρισμού αναμφισβήτητες . Να αναφέρω εδώ ενδεικτικά ότι το Εργαστήριο Τουριστικών Ερευνών και Μελετών του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, πραγματοποίησε μία έρευνα με αντικείμενο την αποτύπωση, των επιδράσεων του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος , για το 2015 και το 2016, στις ελληνικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις των νησιών, που αποτελούν τις κατεξοχήν πύλες των ροών. Ιδιαίτερα αρνητική ήταν η επίπτωση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος στην εικόνα, τόσο των νησιών, όσο, σε μικρότερο βαθμό, και των ίδιων των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις της έρευνας: «Τα νησιά έχουν παραμείνει στο επίκεντρο της διεθνούς δημοσιότητας για πολλούς μήνες και, παρά την προβολή της αλληλεγγύης των κατοίκων, η δημοσιότητα είναι στη συντριπτική της πλειονότητα αρνητική, τείνοντας να μετατρέψει την αντιληπτή τουριστική εικόνα των νησιών από παράδεισους αναψυχής, χαλάρωσης και ηρεμίας σε σύγχρονα κολαστήρια».
Σε αντίποδα όλων αυτών η Ελληνική Πολιτεία αντί να σταθεί αρωγός ώστε να θωρακίσει τα νησιά μας νομοθέτησε την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ . Θυμίζω ότι ήδη έχει αυξηθεί ο ΦΠΑ στα Ψαρά και τις Οινούσες ενώ από 1-1-2019 θα αυξηθεί και στα υπόλοιπα εναπομείναντα νησιά του Β. Αιγαίου. 
Άποψή μας είναι ότι η Κυβέρνηση οφείλει να εξετάσει το φορολογικό ανταγωνισμό ιδιαίτερα σε ευαίσθητες εθνικά, κοινωνικά και πολιτικά περιοχές όπως το Βόρειο Αιγαίο. Στα νησιά μας τα τελευταία έτη έχει κυριαρχήσει η αποεπένδυση. Κανείς δεν επενδύει , αντιθέτως πολλές τοπικές επιχειρήσεις είτε βάζουν λουκέτο, είτε φεύγουν από το νησί μας. Αντί λοιπόν για νέα φορολογικά μέτρα, πρέπει να δοθούν ισχυρά κίνητρα σε επιχειρηματίες για να επενδύσουν στη νησιωτική Ελλάδα. Σε διαφορετική περίπτωση ο οικονομικός μαρασμός τα αποψιλώνει από το πιο δυναμικό τους κομμάτι: τους νέους , οι οποίοι φεύγουν αναζητώντας επαγγελματική αποκατάσταση.
Στρατηγικός στόχος όλων πρέπει να είναι η άμεση εφαρμογή στοχευμένων πολιτικών που θα καταστήσουν τα νησιά μας Νησιά, Νησιά Ίσων Ευκαιριών , νησιά οικονομικά θωρακισμένα και ανταγωνιστικά, νησιά ποιοτικά .
Αίτημα της τοπικής κοινωνίας εδώ και δεκαετίες είναι ένα σύγχρονο αεροδρόμιο, το οποίο θα «σπάσει» τον ιδιότυπο απομονωτισμό στον οποίο έχουμε καταδικασθεί και θα λειτουργήσει ως εργαλείο μόχλευσης επενδυτικών κεφαλαίων. Ο ιδιωτικός τομέας αναμένει ένα «σήμα» από την Ελληνική Πολιτεία για να εκκινήσει να επενδύει στη Χίο. Αυτό το σήμα είναι το νέο αεροδρόμιο. Ελπίζω σήμερα να δοθεί ξεκάθαρα αυτό το σήμα από Κυβερνητικά χείλη ώστε να ατενίσουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία. Δεν πρέπει να χαθεί περισσότερος χρόνος . Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς οφείλουμε να συνεργασθούμε για να αποκτήσει το νησί μας ένα σύγχρονο αεροδρόμιο και οι νέες γενιές έναν ακόμη λόγο να αισιοδοξούν.

Ευχαριστώ πολύ.

 

 

(φωτό Πολίτης)

Πηγή: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΙΟΥ