ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ, κ. Κ. ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗ, ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΣΜΥΡΝΗΣ, κ. EKREM DEMIRTAS

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνάντηση στο Επιμελητήριο του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, κ. Κ. Μουσουρούλη, με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Σμύρνης, κ. Ε. Demirtas

Το Σάββατο 21/07/2012, πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Επιμελητηρίου Χίου συνάντηση μεταξύ του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, κ. Κωστή Μουσουρούλη και του Προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Σμύρνης, κ. Ekmer Demirtas.

Η συνάντηση οργανώθηκε με την παρέμβαση του Προέδρου του Επιμελητηρίου Χίου, μετά από σχετικό αίτημα του κ. Demirtas και την άμεση αποδοχή της πρότασης από το κ. Υπουργό, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψή του στη Χίο, με την ευκαιρία του εορτασμού της Χιοπολίτιδος Αγίας Μαρκέλλας.

Ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Σμύρνης, γνωστός για τις προσπάθειες που καταβάλλει για την ανάπτυξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων, παρουσίασε στο κ. Υπουργό συγκεκριμένες προτάσεις περαιτέρω ανάπτυξης των ελληνοτουρκικών σχέσεων και της επιχειρηματικής συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά και υπέρβασης των υφιστάμενων εμποδίων.
Μεταξύ των άλλων πρότεινε: α) την οργάνωση κοινής συνάντησης υψηλού επιπέδου σε Αθήνα και Σμύρνη, ανάλογης με αυτήν που οργανώθηκε το 2010 στην Αθήνα μεταξύ των Πρωθυπουργών Ελλάδος και Τουρκίας και με τη συμμετοχή πολυμελούς αντιπροσωπείας Υπουργών από τις δύο χώρες, β) τη σύσταση και λειτουργία ανάλογης επιτροπής αποτελούμενης από Βουλευτές, Περιφερειάρχες, Δημάρχους και εκπροσώπους παραγωγικών φορέων των νησιών του Αιγαίου και των παραλίων της Τουρκίας, γ) την άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων για την πραγματοποίηση επενδύσεων στην Ελλάδα από Τουρκικές επιχειρήσεις, δ) την απλοποίηση της διαδικασίας ελλιμενισμού τουριστικών σκαφών στο λιμάνι της Χίου και την παροχή καλύτερων υπηρεσιών και ε) την εξέταση της δυνατότητας να καταστεί η Χίος σταθμός προώθησης των τουρκικών προϊόντων στην Ευρώπη, με συνδυασμένες θαλάσσιες και οδικές μεταφορές.

Ο Υπουργός, κ. Κ Μουσουρούλης, τόνισε ότι στην διάρκεια των τελευταίων ετών οι δύο χώρες δεν εκμεταλλεύτηκαν όσο θα έπρεπε την γεωγραφία και τα κοινά συμφέροντα για την ανάπτυξη οικονομικών τομέων που παρουσιάζουν δυναμική, όπως η ενέργεια, ο τουρισμός και το διασυνοριακό εμπόριο. Οι προοπτικές αυτές πρέπει να αξιοποιηθούν στο έπακρο, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι δουλειά των επιχειρηματικών φορέων είναι να αναδεικνύουν τις ευκαιρίες και οι πολιτικοί να τις στηρίζουν.
Επισήμανε ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση που διέρχεται με ορισμένες προϋποθέσεις, όπως η δημοσιονομική προσαρμογή και η απλούστευση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Στην προσπάθεια αυτή η εμπειρία της Τουρκίας από το πρόσφατο πέρασμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της διεθνούς εποπτείας, μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη για την Ελλάδα, γιατί η Τουρκία με την κατάλληλη στρατηγική μπόρεσε και ξεπέρασε την κρίση μέσα σε λίγα χρόνια.

Δήλωσε σύμφωνος με τις προτάσεις οργάνωσης κοινών συναντήσεων υψηλού επιπέδου, για την προαγωγή των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ενώ ζήτησε μέσω του Επιμελητηρίου Χίου να του γνωστοποιηθούν προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ελλιμενισμού των τουριστικών σκαφών στο λιμάνι της Χίου, ώστε να ληφθούν υπόψη στην προσπάθεια που καταβάλλουν από κοινού τα Υπουργεία Ναυτιλίας & Αιγαίου και Τουρισμού, για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού.

Τέλος, προσκάλεσε τον κ. Demirtas να επισκεφθεί το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου με την πρώτη ευκαιρία.

Επιμελητήριο Χίου

Χίος, το Νησί της ΜΑΣΤΙΧΗΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Πηγή: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΙΟΥ