Συμμετοχή του Επιμελητηρίου Χίου στη διαβούλευση με αντικείμενο την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου στα νησιά της χώρας

 ΘΕΜΑ: Συμμετοχή στη διαβούλευση με αντικείμενο την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου στα νησιά της χώρας


Το Επιμελητήριο Χίου συμμετείχε δια του Προέδρου του στην πρώτη διαβούλευση με αντικείμενο την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου στα νησιά της χώρας κατόπιν πρόσκλησης του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριου Σαντορινιού. Στη Σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των νησιωτικών επιμελητηρίων (Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιά, Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά, Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, Κυκλάδων, Έβρου, Μαγνησίας, Σάμου, Λέσβου, Ζακύνθου, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς- Ιθάκης) και επιμελητηριακών ενώσεων (ΕΟΑΕΝ, ΕΕΣΥΜ) των νησιών. Στη συνάντηση, παρέστησαν, επίσης, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιαννέλης Γιάννης, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Καταναλωτή, Αυλωνίτης Δημήτρης και ο υπεύθυνος του τομέα Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Καματερός Ηλίας.
Ζητούμενο της σύσκεψης ήταν η αναζήτηση του βέλτιστου τρόπου εφαρμογής του μεταφορικού ισοδύναμου, που θα εξισορροπήσει τις αρνητικές συνέπειες της Νησιωτικότητας, επιδοτώντας το κόστος μεταφοράς επιβατών και προϊόντων, από και προς τα νησιά. 
Ο κος Π. Λεγάτος στην τοποθέτησή του αφού χαιρέτισε την πρωτοβουλία επεσήμανε ότι η Κυβέρνηση οφείλει να επανεξετάσει συνολικά το φορολογικό ανταγωνισμό ιδιαίτερα σε ευαίσθητες εθνικά, κοινωνικά και πολιτικά περιοχές όπως το Βόρειο Αιγαίο ,όπου τα τελευταία έτη έχει κυριαρχήσει η αποεπένδυση. Το υψηλό κόστος δραστηριοποίησης αποψιλώνει τα νησιά από το πιο δυναμικό τους κομμάτι: τους νέους , οι οποίοι φεύγουν αναζητώντας επαγγελματική αποκατάσταση σε μεγάλα αστικά κέντρα. Νησιά σε οικονομικό μαρασμό και γηρασμένα καθίστανται έρμαια όσων τα επιβουλεύονται. 
Τέλος υπενθύμισε ότι οι νησιώτες ακούν εδώ και τριάντα χρόνια εξαγγελίες αναφορικά με το μεταφορικό ισοδύναμο που είναι ένα μόνο από τα βασικά τους προβλήματα και δικαίως είναι δύσπιστοι.

Πηγή: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΙΟΥ