ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ ΣΤΟ ΙΚΑ- ΕΤΑΜ

ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ ΣΤΟ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

Με τις διατάξεις του άρθρου 40 Ν.3762/09 (ΦΕΚ 75 τ.Α΄- 15-5-09) παρέχεται από σήμερα η δυνατότητα σε όλους τους εργοδότες που οφείλουν στο ΙΚΑ- ΕΤΑΜ, να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν την οφειλή τους με ευνοϊκούς όρους εφόσον υποβάλλουν αίτηση μέχρι 30/6/2009. Ειδικότερα, οι εργοδότες έχουν τη δυνατότητα:

Α. Εφάπαξ εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων απαιτητών εισφορών με έκπτωση 80% επί: α) των κεφαλαιοποιημένων προσθέτων τελών κατά το μήνα δημοσίευσης του παρόντος Νόμου (5/2009), β) των λοιπών προσαυξήσεων και επιβαρύνσεων.

Β. Υπαγωγή στη ρύθμιση για διευκόλυνση τμηματικής καταβολής των απαιτητών εισφορών μέχρι 96 μηνιαίες δόσεις, με έκπτωση 50% επί : α) των κεφαλαιοποιημένων προσθέτων τελών κατά το μήνα δημοσίευσης του παρόντος νόμου (5/2009), β) των λοιπών προσαυξήσεων και επιβαρύνσεων, με καταβολή ποσού προκαταβολής το οποίο καθορίζεται σε 3% επί της συνολικής κεφαλαιοποιημένης οφειλής. Το ποσό των μηνιαίων δόσεων δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 100,00 ευρώ.

Οι ανωτέρω μειώσεις ισχύουν για μία μόνο ρύθμιση και σε περίπτωση απώλειας αυτής, αναβιώνουν τα πρόσθετα τέλη και οι λοιπές προσαυξήσεις και επιβαρύνσεις.

Προκειμένου οι εργοδότες να τύχουν της προαναφερόμενης ευνοϊκής ρύθμισης, θα πρέπει να υποβάλουν σχετική αίτηση για ρύθμιση στο αρμόδιο Υποκατάστημα του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ της έδρας της επιχείρησης μέχρι την 30/6/2009, προκειμένου να προσδιοριστεί το ύψος της συνολικής οφειλής τους, η οποία θα ρυθμιστεί ή θα εξοφληθεί στο αρμόδιο Ταμείο Είσπραξης ή την Ταμειακή Υπηρεσία του Υποκαταστήματος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Πηγή: ΙΚΑ