ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΣ ΣΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ : Η πορεία των μεγάλων έργων στο νησί μας, θέμα συζήτησης στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου

Μια ιδιαίτερα ουσιαστική και εποικοδομητική συζήτηση, σχετικά με την πορεία υλοποίησης των μεγάλων έργων στο νομό μας, έγινε χθες 11/06/2009 στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Χίου, με την παρουσία εκπροσώπων των Ο.Τ.Α. 1ου και 2ου βαθμού.

Στη συνεδρίαση με μοναδικό θέμα τα μεγάλα έργα, πέραν από τα μέλη του Δ.Σ., συμμετείχαν οι κ.κ.: Ν. Μαρτάκης, Αντινομάρχης, Γ. Μαλαφής, Πρόεδρος της ΤΕΔΚ και Δήμαρχος Ομηρούπολης, Ε. Μελιτζάνης, Δήμαρχος Καρδαμύλων, Η. Κλεισάς, Δήμαρχος Μαστιχοχωρίων, Δ. Καζάνας, Αντιδήμαρχος του Δ. Χίου, Γ. Μουρούνας, Πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ και τα στελέχη της Ν.Α. Χίου οι κ.κ. Δ. Βούκουνας και Χ. Καρτάλης.

Από την εκτενή παρουσίαση και ανάλυση της πορείας των έργων που αφορούν: τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, τις πύλες εισόδου, το οδικό δίκτυο, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, το περιβάλλον, την υγεία και την ενέργεια, τα οποία βρίσκονται είτε σε εξέλιξη είτε στο στάδιο του προγραμματισμού για ένταξη στο ΕΣΠΑ ή στα τομεακά προγράμματα των Υπουργείων, διαπιστώθηκε ότι στα περισσότερα από αυτά υπάρχει ικανοποιητική εξέλιξη και προοπτική, ενώ σε ορισμένα έργα παρουσιάζονται προβλήματα.

Ειδικότερα θετικά στοιχεία παρουσιάστηκαν για:
α) τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, καθώς φαίνεται ότι με τα έργα και τις παρεμβάσεις της Ν.Α. Χίου, των Ο.Τ.Α. και της ΔΕΥΑΧ διασφαλίζεται η επάρκεια ικανοποιητικών νομό μας, έγινε χθες 11/06/2009 στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Χίου, με την παρουσία εκπροσώπων των Ο.Τ.Α. 1ου και 2ου βαθμού.

β) το οδικό δίκτυο με την ολοκλήρωση από την Ν.Α. Χίου του δρόμου Χίου-Μεστών και τη βελτίωση του δρόμου Δασκαλόπετρα-Μυρσινίδι, αλλά και για τα προς ένταξη στο ΕΣΠΑ οδικά έργα βελτίωσης της εθνικής οδού Χίου-Καρδαμύλων και τις παρακάμψεις Καλλιμασιάς, Ζηφιά-Αγ. Γεωργίου Συκούση.
Για τον περιφερειακό της πόλης ο Αντιδήμαρχος, κ. Καζάνας, επισήμανε ότι τα προβλήματα που ανέκυψαν στο 1ο και 4ο τμήμα του δρόμου φαίνεται ότι θα ξεπεραστούν σύντομα με τις προσπάθειες που καταβάλει ο Δήμος Χίου, σε συνεννόηση με όσους έχουν κάνει προσφυγές.

γ) το χωροταξικό σχεδιασμό του νησιού, δεδομένου ότι όλοι οι Δήμοι είτε προκήρυξαν είτε βρίσκονται στο στάδιο ετοιμασίας προκηρύξεων για την εκπόνηση ΣΧΟΑΠ.

δ) τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού του Δ. Χίου και την εγκατάσταση και λειτουργία μικρών βιολογικών σε οικισμούς Δήμων του νησιού.

ε) τα έργα στα περιφερειακά λιμάνια του νομού (Μεστών, Ψαρών) και τα αλιευτικά καταφύγια.
Για τη ολοκλήρωση των έργων της μαρίνας στο Καστέλο, ο Αντινομάρχης, κ. Μαρτάκης, επισήμανε ότι το έργο θα επαναδημοπρατηθεί τον επόμενο μήνα.

Για τα μεγάλα έργα όπως το νέο λιμάνι στο Κοντάρι και το αεροδρόμιο, λόγω των σημαντικών πιστώσεων που απαιτούνται, ειπώθηκε ότι πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες από όλους τους τοπικούς φορείς για να εξασφαλιστούν πόροι από άλλα προγράμματα -κυρίως Υπουργείων- πέραν του ΕΣΠΑ 2007-2013.

Τέλος, όλοι οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την επιθυμία να επαναληφθούν παρόμοιες ουσιαστικές συναντήσεις, επειδή μόνο με κοινή προσπάθεια, σύμπνοια και συνεργασία όλων των τοπικών φορέων μπορούν να διασφαλιστούν χρήματα για την υλοποίηση έργων που έχει ανάγκη ο τόπος και τα οποία θα στηρίξουν την επιχειρηματικότητα και την γενικότερη αναπτυξιακή προοπτική του νομού μας.

Επιμελητήριο Χίου

 

Πηγή: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΙΟΥ

Σχετικά Αρχεία: