ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΧΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΕΧΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΕΕΕ

 

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

  Χαίρομαι ιδιαίτερα που έγινε δεκτό το αίτημα μου να πραγματοποιηθεί η σημερινή Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΕ ευελπιστώντας μετά τη σημερινή διαβούλευση να δικαιώσουμε τις προσδοκίες των χιλιάδων μικρομεσαίων που αναμένουν από εμάς να σταθούμε απέναντι στην πρωτοφανή και άδικη επίθεση που δέχονται από τα πρόσφατα πακέτα μέτρων που τους υποχρεώνουν σε αργό ασφυκτικό οικονομικό θάνατο. 

Οφείλουμε να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να προτείνουμε τρόπους διεξόδου από την κρίση σε μία κυβέρνηση που προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα του ελλείμματος με μαθηματικά, αυξάνοντας τους φόρους, μειώνοντας τους μισθούς και πολλαπλασιάζοντας το προσδοκώμενο έσοδο από κάθε νέο επαχθές μέτρο. Ωστόσο τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι το μόνο που επιτυγχάνουν είναι ύφεση με συνεπακόλουθη μείωση της κατανάλωσης και άρα σημαντική υστέρηση στα προσδοκώμενα έσοδα.

 

Εμείς που είμαστε –όπως μας λένε συχνά για να μας καλοπιάσουν- η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας  πρέπει να τους υπενθυμίσουμε ότι το έλλειμμα ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας δεν λύνεται με μαθηματικά, αλλά με αναπτυξιακά μέτρα και επιτάχυνση των ρυθμών.

 

Αλλά για ποιους ρυθμούς μιλάμε ?? Η κυβέρνηση καθημερινά μας θυμίζει ότι η κατάσταση της οικονομίας μας είναι ιδιαίτερα βεβαρημένη και τα μέτρα πρέπει να έχουν το χαρακτήρα του κατεπείγοντος. Ωστόσο παραθέτω κάποια δεδομένα για να κρίνετε εσείς εάν η κεντρική εξουσία αντιλαμβάνεται με τον ίδιο τρόπο την έννοια του επείγοντος:

 

  • Δεν συνεδρίαζαν Γνωμοδοτικές Επιτροπές για να εγκρίνουν Επενδυτικά Σχέδια που είχαν υποβληθεί στον Αναπτυξιακό Νόμο επί μήνες
  • Καθυστέρησε η τοποθέτηση Γενικών Γραμματέων σε νευραλγικά Υπουργεία που χειρίζονται επενδυτικά σχέδια
  • Ανεστάλη το Μέτρο 123 του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με αποτέλεσμα δεκάδες επενδυτές να αναμένουν από τον Αύγουστο του 2009 απάντηση για την έγκριση ή όχι του επενδυτικού τους σχεδίου
  • Περικόπηκαν τα προγράμματα που αφορούσαν επιχειρήσεις εμπορίου, παροχής υπηρεσιών, μεταποίησης και τουρισμού αιφνιδιάζοντας όσους θεωρούσαν δεδομένες τις εξαγγελίες του Υπουργείου σχετικά με τους όρους χρηματοδότησης του προγράμματος
  • Καθυστερεί απαράδεκτα η έκδοση των αποτελεσμάτων των προγραμμάτων που αφορούν την ενίσχυση νέων που επιθυμούν να γίνουν επιχειρηματίες (άραγε γνωρίζουν που μπλέκουν??) με αποτέλεσμα να μην έχουν ιδρυθεί κατ’ ελάχιστον 3.000 νέες επιχειρήσεις.
  • Αναστέλλεται αιφνιδιαστικά η λειτουργία του Αναπτυξιακού Νόμου μέχρι νεωτέρας στερώντας την δυνατότητα χρηματοδότησης νέων επενδυτικών σχεδίων.
  • Αναμένουν απλήρωτοι εκατοντάδες επενδυτές που εισήχθησαν στον Αναπτυξιακό Νόμο για περισσότερο από ένα χρόνο, καθώς το ΥΠΟΙΑΝ ακόμη δεν έχει χρήματα για να τους εξοφλήσει αναγκάζοντας τους είτε να δανειστούν (όσοι έχουν την δυνατότητα) είτε να καταφύγουν σε άλλες λύσεις.
  • Η επιστροφή ΦΠΑ καθυστερεί αφαιρώντας ρευστότητα από την αγορά
  • Το ΓΕΜΗ που θα λειτουργούσε ως one stop shop υποβαθμίζεται ενώ έχουν δαπανηθεί σημαντικοί πόροι αναφορικά με το στήσιμο της υποδομής του και σχεδιάζεται νέα υπηρεσία μίας στάσης στα ΚΕΠ
  • Τέλος τα μέλη του Επιμελητηρίου Χίου και προφανώς και όλων των άλλων νησιών ακόμη αναμένουν το πολυδιαφημισμένο μεταφορικό ισοδύναμο ώστε να καταστούν τα προϊόντα τους πιο ανταγωνιστικά. Δεν έχει υλοποιηθεί τίποτε σχετικά με αυτή την εξαγγελία. Να το ξεχάσουν??

 

Που είναι το κατεπείγον σε όσα σας προανέφερα??? Αν οι επιχειρηματίες μοχθούν δίνοντας μάχη με το χρόνο γιατί δεν κάνει το ίδιο και η κυβέρνηση?

Αυτά όλα που προανέφερα αντικατοπτρίζουν μία κυβέρνηση που εργάζεται νυχθημερόν για να ανακουφίσει το μικρομεσαίο ή μία κυβέρνηση που αισθάνεται πως δεν υπάρχει λόγος βιασύνης, καθώς οι ρυθμοί του δημοσίου είναι χαλαροί και δεν πρέπει να τους διαταράξουμε…

  

Υπάρχουν πολύ περισσότερα επιμέρους προβλήματα από αυτά που ήδη ανέφερα αλλά πιστεύω ότι εδώ ήλθαμε για να επιδιώξουμε να βρούμε λύσεις.

 Βασικό μας μέλημα σήμερα πρέπει να είναι η χάραξη στρατηγικής με στόχο να καταστεί η ΚΕΕ ισότιμος συνομιλητής της κυβέρνησης σε θέματα που άπτονται της επιχειρηματικότητας. Να μην γίνουμε συνένοχοι στον επικείμενο θάνατο του εμποράκου… 

·        Να επιβάλλουμε να συσταθούν Ομάδες Εργασίας στις οποίες θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της ΚΕΕ και μαζί με στελέχη των συναρμόδιων Υπουργείων θα επεξεργάζονται ζητήματα που μας ενδιαφέρουν. Με άλλα λόγια να ενεργοποιηθεί ουσιαστικά η διαβούλευση με το Υπουργείο και όχι να εμπαιζόμεθα με προσκλήσεις διαβούλευσης όπως πχ . πρόσφατα για τον Αναπτυξιακό Νόμο όπου στο www.opengov.gr ανέβηκαν 2 σελίδες , ενώ λείπουν βασικότατες διατάξεις επί των οποίων θα μπορούσαμε να συνεισφέρουμε τις απόψεις μας.

·        Πρέπει να συντονισθούμε καλύτερα ώστε να αποφασίζουμε άμεσα αντίμετρα στα μέτρα που θεωρούμε ότι θα μας εξαφανίσουν αργά ή γρήγορα. Οι τεχνολογικές εξελίξεις μας το επιτρέπουν εξάλλου.

·        Να προτείνουμε και γιατί όχι να επιβάλουμε να θεσμοθετηθούν όροι σχετικοί με τις υποχρεώσεις του Υπουργείου απέναντι πχ στους επενδυτές αλλά και εν γένει στον επιχειρηματικό κόσμο και όχι μόνο το αντίθετο. Παραδείγματος χάριν να υπάρχει όρος που να διασφαλίζει τον επενδυτή αναφορικά με το πότε θα εξοφληθεί μετά την πιστοποίηση της ολοκλήρωσης της επένδυσης του. Να μην καθυστερεί η επιστροφή ΦΠΑ. Επιπρόσθετα να δοθεί η δυνατότητα σε σοβαρές εταιρείες ορκωτών ελεγκτών να αξιολογούν επενδυτικούς φακέλους ώστε να σταματήσει το φαινόμενο της αναμονής του επενδυτή επί 15-20 μήνες μέχρι να αξιολογηθεί ο φάκελος του και να ξεμπλοκάρει η διαδικασία . Μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν περισσότερες από 3.800 επενδυτικά σχέδια στα συρτάρια του Υπουργείου.

·        Να προτείνουμε εναλλακτικούς τρόπους άντλησης εσόδων (πχ καλύτερη αξιοποίηση της κτηματικής περιουσίας , στράγγισμα των ακόμη και σήμερα υπέρογκων δαπανών στο Δημόσιο Τομέα κ.α)

·        Ως εκπρόσωποι των ΜΜΕ πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι οι επιχειρηματίες απαιτούν σταθερό θεσμικό πλαίσιο για να αναπτύσσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα. Δεν είναι ανεκτή η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου αιφνιδιαστικά και χωρίς διαβούλευση (πχ αιφνίδια μείωση των πόρων που θα διανέμονταν στα ΠΕΠ).

 

Αναμένω και από τους υπόλοιπους συνομιλητές προτάσεις επί της δημιουργίας ενός ευέλικτου μηχανισμού μέσα στην ΚΕΕ (θα μπορούσαν να είναι οι Ομάδες Εργασίας που προανέφερα) που θα συσταθεί άμεσα και θα είναι σε άμεση επαφή με Υπουργούς, Γενικούς Γραμματείς και στελέχη Υπουργείων με στόχο την προάσπιση των συμφερόντων των μικρομεσαίων επιχειρηματιών.

 

Ας αποδείξουμε εμείς σήμερα ότι αντιλαμβανόμαστε και την αγωνία και τις όποιες προσδοκίες των συναδέλφων μας μικρομεσαίων επιχειρηματιών και ας δράσουμε άμεσα και αποτελεσματικά.

 

Ευχαριστώ για την προσοχή σας.

Πηγή: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΙΟΥ