Νέα Υπουργική Απόφαση για την αυστηροποίηση των ισχυόντων έκτακτων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από Παρασκευή 13 Νοεμβρίου (ΦΕΚ)

Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση Αριθμ. ΔΙα/ΓΠ.οικ. 72687 ΦΕΚ 4999/Β/12-11-2020 τα ισχύοντα μέτρα γίνονται πιό αυστηρά από την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου και ειδικότερα:
Τρεις οι λόγοι για τους οποίους κάποιος θα μπορεί να βγει από το σπίτι του από τις 21.00 έως τις 05.00 και αυτοί είναι οι εξής:
α) Μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας,
β) μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία),
γ) ατομική κίνηση με κατοικίδιο ζώο.

 

Για την πιστοποίηση των λόγων είναι απαραίτητη η αποστολή sms στο 13033 με τους ανάλογους κωδικούς και βεβαίωση εργοδοτών. Το χρονικό διάστημα 21:00-05:00 οι πολίτες μπορούν να στέλνουν στο 13033 SMS μόνο με τους κωδικούς 1 (μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό) και 6 (που θα ισχύει μόνο για την κίνηση με κατοικίδιο ζώο). Δεν επιτρέπεται η σωματική άσκηση μετά τις 9 το βράδυ και μέχρι τις 5 το πρωί της επόμενης ημέρας.Παράλληλα, για λόγους εργασίας, οι οποίοι είναι μέσα στις εξαιρέσης της μετακίνησης μετά τις 9, απαιτείται η βεβαίωση εργαζομένου.

Ωράριο λειτουργίας Καταστημάτων

Καταστήματα τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία) με ωράριο λειτουργίας έως τις 20:30. Ειδικώς για την Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020 τα σούπερ μαρκετ δεν θα ανοίξουν και θα ισχύσει αναστολή λειτουργίας κάθε εμπορικού καταστήματος που λειτουργεί σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 16 του ν. 4177/2013 (Α’ 173) δηλαδή με απόφαση του κατά τόπον αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη.
Εξαιρέθηκαν από την γενική αναστολή λειτουργίας το Λιανικό εμπόριο σιδηρικών, χρωμάτων και τζαμιών σε εξειδικευμένα καταστήματα των Περιφερειακών Ενοτήτων των Δήμων Χερσονήσου και Μίνωα Πεδιάδας της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου Κρήτης, Σάμου και Καρδίτσας.

Παράλληλα κατά τις ώρες 21.00 – 05.00, επιτρέπονται τόσο οι υπηρεσίες παράδοσης κατ’ οίκον (delivery) όπως και η παραλαβή από εν λειτουργία καταστήματα (take away).Σχετικά με την παραλαβή από εν λειτουργία καταστήματα (take away) τονίζεται ότι ναι μεν συνεχίζεται μετά τις 21.00 και καθ’ όλη τη διάρκεια του ωραρίου λειτουργίας τους, όχι όμως ως αυτοτελή λόγο μετακίνησης, αλλά στο πλαίσιο των επιτρεπόμενων μετακινήσεων κατά τις ώρες αυτές.
Σημειώνεται ότι μέχρι τις 20.30 θα πρέπει να λειτουργούν οι Σχολές οδηγών και οι Υπηρεσίες τεχνικού ελέγχου οχημάτων οδικών μεταφορών σε περιπτώσεις κατ’ εξαίρεση επιτρεπόμενης λειτουργίας.

Μάζεμα ελιών – Μετακίνηση προς τον σκοπό συγκομιδής αγροτικών προϊόντων

Για την μετακίνηση για μάζεμα ελιών και λοιπών αγροτικών προιόντων, όταν δεν είναι δυνατή η προσκόμιση της βεβαίωση κίνησης (βεβαίωση τύπου Α) , απαιτείται η προσκόμιση δήλωσης καλλιέργειας που υποβάλλεται στο πλαίσιο του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων, Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) ή δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9), μαζί με σχετικό μισθωτήριο συμβόλαιο ή υπεύθυνη δήλωση ανάθεσης της σχετικής εντολής, κατά περίπτωση. Οι βεβαιώσεις της παρούσας υπέχουν θέση υπεύθυνης δήλωσης για τον υπογράφοντα και η τυχόν ψευδής δήλωση επιφέρει τις προβλεπόμενες από τον νόμο κυρώσεις.

Πηγή: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΙΟΥ

Σχετικά Αρχεία: