ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΩΝ ΕΙΔΩΝ ΣΤΟ ΛΙΜΕΝΑ ΧΙΟΥ

 

 Προς: Κύριο Γεώργιο Παπακωνσταντίνου
 Υπουργό Οικονομικών
Κοιν : 1) Κυρία Ελπίδα Τσουρή
Υφυπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας
2) κ. Κ. Μουσουρούλη-Βουλευτή Χίου
3) κ. Κ. Γανιάρη-Αντιπεριφερειάρχη Χίου
4) κ. Π. Λαμπρινούδη-Δήμαρχο Χίου
5) Εμπορικό Σύλλογο Χίου

Κύριε Υπουργέ,

Σας πληροφορούμε ότι η αποδοχή από το Υπουργείο σας του αιτήματος της εταιρείας HELLENIC DUTY FREE, να προχωρήσει στην ίδρυση Καταστήματος Αφορολογήτων Ειδών στο λιμάνι της Χίου, έχει προκαλέσει έντονες διαμαρτυρίες και αναστάτωση στον εμπορικό κόσμο του νησιού μας.

Η διοίκηση του Επιμελητηρίου Χίου θεωρεί τις αντιδράσεις αυτές απόλυτα δικαιολογημένες και ανεπιφύλακτα τάσσεται εναντίον της ίδρυσης Καταστήματος Αφορολογήτων Ειδών στο λιμάνι της Χίου, για τους παρακάτω λόγους:

α) η λειτουργία του θα πλήξει ανεπανόρθωτα τα τοπικά καταστήματα, την αγορά και γενικότερα την τοπική οικονομία, αφού θα αφαιρέσει σημαντική εμπορική κίνηση από τα καταστήματα που πωλούν ομοειδή προϊόντα, λόγω της προνομιακής δυνατότητας που έχουν να διαθέτουν φθηνότερα τα προϊόντα τους (άνευ ΦΠΑ). Οι επισκέπτες και κυρίως οι προερχόμενοι από την Τουρκία, που τελευταία έδωσαν μια ανάσα στην τοπική αγορά, θα μειώσουν τις αγορές τους από τα τοπικά καταστήματα για να αγοράσουν από το ΚΑΕ.
β) η θέση εγκατάστασης και λειτουργίας του (παλιά ιχθυόσκαλα στο λιμάνι) απέχει ελάχιστα από το εμπορικό κέντρο της πόλης και ιδιαίτερα από τα καταστήματα στη ζώνη του λιμανιού.
γ) θα υπάρξουν σημαντικές αρνητικές συνέπειες και στην απασχόληση με απολύσεις προσωπικού, από τη βέβαιη συρρίκνωση ή ακόμα και το κλείσιμο καταστημάτων.

δ) στην δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύει η Χώρα μας, με την τοπική αγορά να έχει υπερβεί τα όρια αντοχής και επιβίωσής της, δεν θεωρούμε υπερβολή το κοινώς λεγόμενο μεταξύ του επιχειρηματικού κόσμου ότι η λειτουργία του ΚΑΕ θα αποτελέσει την «ταφόπλακα» για τις επιχειρήσεις της Χίου.

Κατόπιν των ανωτέρω, κ. Υπουργέ, και λαμβάνοντας υπόψη ότι οι δυσμενείς οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις από την ίδρυση Καταστήματος Αφορολογήτων Ειδών στο λιμάνι της Χίου είναι υπέρτερες των όποιων θετικών, σας ζητάμε να μην επιτρέψετε να ίδρυση ΚΑΕ στη Χίο, ανακαλώντας τυχόν απόφασή σας που εκδόθηκε για το σκοπό αυτό.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΙΟΥ