Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων (Η.Μ.Α.)

Το Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων (Η.Μ.Α.) είναι μια ηλεκτρονική υπηρεσία που παρέχεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και περιλαμβάνει την ηλεκτρονική εγγραφή των υπόχρεων φορέων (Επιχειρήσεις και Οργανισμοί) στο μητρώο και παράλληλα υποστηρίζει την καταχώριση των δραστηριοτήτων τους (Εγκαταστάσεις και δραστηριότητες Συλλογής-Μεταφοράς) σε συνδυασμό με τη δήλωση των αποβλήτων που διαχειρίζονται και των αδειών που τα τεκμηριώνουν. Καλύπτει επίσης την υποχρέωση για υποβολή της Έκθεσης Αποβλήτων σύμφωνα με τους νέους πίνακες που έχει καταρτίσει ομάδα εργασίας του ΥΠΕΝ. Επίσης παρέχει τη δυνατότητα στους διαχειριστές του ΗΜΑ, να παράγουν αναφορές με επεξεργασία των στοιχείων που έχουν εισαχθεί στο πληροφοριακό σύστημα από τους υπόχρεους χρήστες.

Ωφελούμενοι χρήστες του Η.Μ.Α είναι:

  • Οι Επιχειρήσεις/Οργανισμοί που είναι εμπλεκόμενοι με την παραγωγή, ανάκτηση, διάθεση, αποθήκευση, συλλογή & μεταφορά αποβλήτων και ως υπόχρεοι: α) εμπίπτουν στις κατηγορίες Α και Β του κεφαλαίου Α του Ν.4014/2011, β) εκτελούν εργασίες συλλογής και μεταφοράς αποβλήτων, καθώς και οι Δήμοι της χώρας.
  • Οι Εγκαταστάσεις των Επιχειρήσεων/Οργανισμών που παράγουν1 ή/και παραλαμβάνουν (επεξεργάζονται /αποθηκεύουν2) απόβλητα από τρίτους.
  • Οι δραστηριότητες Συλλογής & Μεταφοράς αποβλήτων.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ηλεκτρονική υπηρεσία (Η.Μ.Α.) πατώντας εδώ.

Επισυνάπτεται επίσης το ΦΕΚ (2992/19.09.2016) στο οποίο περιλαμβάνεται η απόφαση οργάνωσης και λειτουργίας του Ηλεκτρονικού Μητρώου Αποβλήτων (Η.Μ.Α).

 

 

1Είτε μόνο παράγουν είτε και εκτελούν εργασίες ανάκτησης / διάθεσης των αποβλήτων που παράγουν
3Εκτελούν εργασίες R13 /D15

 

 

 

Πηγή: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΙΟΥ

Σχετικά Αρχεία: