Επιστολή του Επιμελητηρίου Χίου προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων με θέμα τη δυσχέρεια πρόσβασης σε κεφάλαια μέσω των προκηρυγμένων από το ΥΠΑΝ χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων

Επιστολή απηύθυνε το Επιμελητήριο Χίου στον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη,  σχετικά με τη δυσχέρεια πρόσβασης σε κεφάλαια μέσω των προκηρυγμένων από το ΥΠΑΝ χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις.

 

Χίος, 7 Ιουλίου 2020

Θέμα:  Δυσχέρεια πρόσβασης σε κεφάλαια μέσω των προκηρυγμένων από το ΥΠΑΝ χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων 

Υποδεχθήκαμε με ανακούφιση τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Ανάπτυξης, οι οποίες σχετίζονταν με επιδότηση επενδυτικών κεφαλαίων αλλά και κεφαλαίων κίνησης για τις πληττόμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες δοκιμάζονται μετά την πρωτοφανή οικονομική κρίση συνεπεία του covid 19. 

Ωστόσο, η αδυναμία υποδοχής ταυτόχρονα του αναμενόμενα μεγάλου όγκου αιτήσεων από το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων, οι υπερβολικές έως παράλογες απαιτήσεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και οι μεγάλες καθυστερήσεις στη διαχείριση των αιτήσεων αλλά και στην εκταμίευση των δανείων ουσιαστικά ακύρωσαν σε ένα βαθμό τις πράγματι ορθές αυτές πρωτοβουλίες του Υπουργείου.

Αναλύοντας τις καταγγελίες μελών μας αντιλαμβανόμαστε ότι κάθε Τράπεζα έθετε διαφορετικούς όρους για την έγκριση δανείων χρηματοδοτούμενων από το ΕΠΑΝΕΚ, ενώ σχεδόν όλες ζητούσαν παράλληλα τη μείωση άλλων υφιστάμενων χρηματοροών (πχ αλληλόχρεων λογαριασμών) για κάθε επιλέξιμη επιχείρηση. Δεδομένου ότι η στόχευση των προγραμμάτων που προκήρυξε το Υπουργείο είναι η παροχή αρωγής στο δοκιμαζόμενο επιχειρηματικό ιστό και όχι η βελτίωση των δεικτών των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων παρακαλούμε για τη διαμεσολάβησή σας, ώστε οι χρηματοδοτικές ροές να καταλήξουν στη βιώσιμη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα άμεσα ώστε αυτή να επιβιώσει και να αναπτυχθεί.

Με εκτίμηση 

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χίου

 

Πηγή: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΙΟΥ

Σχετικά Αρχεία: