Επιστολή Επιμελητηρίου Χίου με θέμα: “Προβλήματα κατά τη διαδικασία εκταμίευσης του προγράμματος «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» για ωφελούμενους του Βορείου Αιγαίου που πλήττουν την αξιοπιστία του προγράμματος”

Ακολουθεί επιστολή του Επιμελητηρίου Χίου προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κο Κώστα Σκρέκα και τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κο Άδωνι Γεωργιάδη με θέμα: “Προβλήματα κατά τη διαδικασία εκταμίευσης του προγράμματος «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» για ωφελούμενους του Βορείου Αιγαίου που πλήττουν την αξιοπιστία του προγράμματος”. 

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο και δημοφιλές πρόγραμμα χρηματοδότησης, όπως είναι το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», το οποίο μάλιστα έχει τύχει ευρείας αποδοχής από τους τελικούς ωφελούμενους πανελλαδικά έχει ατυχώς σωρεύσει πληθώρα προβλημάτων στους δικαιούχους του Βορείου Αιγαίου προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση στην τοπική αγορά.

Η διαδικασία εξέτασης των φακέλων και η εκταμίευση της επιδότησης έχει βαλτώσει λόγω εσφαλμένης ερμηνείας του σχετικού Οδηγού Εφαρμογής που δεν έκανε σε κανένα σημείο αναφορά για την αντιμετώπιση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ (17%) των νησιών μας.

Ο Οδηγός Εφαρμογής του προγράμματος, αναφέρει σαφώς ότι οι ανώτατες τιμές που αφορούν στις παρεμβάσεις υλοποίησης έργου και στις αμοιβές μελετητών ή και ενεργειακών επιθεωρητών περιλαμβάνουν το ΦΠΑ, χωρίς ωστόσο να γίνεται σε κανένα σημείο διαχωρισμός μεταξύ κανονικού (24%) και μειωμένου-νησιωτικού (17%) ΦΠΑ.

Με βάση αυτές τις ανώτατες τιμές έχουν υπογραφεί οι αποφάσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα μεταξύ των ωφελούμενων και του φορέα υλοποίησης. Με βάση τις ίδιες τιμές επίσης έχουν υπογραφεί δανειακές συμβάσεις για όσους ωφελούμενους υπέγραψαν τέτοιες.

Ωστόσο καταχρηστικά στη φάση της τελικής εκταμίευσης, υπάρχει η απαίτηση της καταβολής από τους ωφελούμενους του επιπλέον ποσού για την κάλυψη της διαφοράς του Φ.Π.Α. (24% με 17%) με την αυθαίρετη παρατήρηση ότι οι μέγιστες επιλέξιμες δαπάνεςέχουν καθοριστεί να συμπεριλαμβάνουν Φ.Π.Α. 24% και επομένως για τα νησιά μας με το μειωμένο Φ.Π.Α. (17%) αυτές πρέπει να μειωθούν κατά 7% και κάθε δαπάνη που υπερβαίνει την αυθαίρετη νέα τιμή καθίσταται μη επιλέξιμη.

Σημειωτέον ότι στον οδηγό, η μόνη περίπτωση που αναφέρεται σε μείωση των μέγιστων επιλέξιμων δαπανών αφορά σε περιπτώσεις στις οποίες οι προμηθευτές και οι εμπλεκόμενοι προμηθευτές βάσει της παρ.1 του άρθρου 251 του Ν.4281 (ΦΕΚ 160Α/08.08.2014) απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης και καταβολής Φ.Π.Α. Το μειωμένο Φ.Π.Α. των νησιωτικών περιοχών σε καμία περίπτωση όπως είναι πασιφανές δεν εμπίπτει στο εν λόγω ΦΕΚ.

Ζητούμε να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες επιτυγχάνοντας:

  • Την άμεση διευθέτηση του «τεχνικού» αυτού λάθους που ταλαιπωρεί ωφελούμενουςαλλά και επιχειρηματίες- προμηθευτές που παραμένουν απλήρωτοι.
  • Τη σχετική διόρθωση του συγκεκριμένου χωρίου που αφορά την αντιμετώπιση του Φ.Π.Α. και στο νέο πρόγραμμα που θα προκηρυχθεί άμεσα ώστε να μην απωλέσουν οι ωφελούμενοι των νησιών τη διαφορά του 7% του Φ.Π.Α.
  • Την επίσπευση της διαδικασίας αποπληρωμής των τελικών δικαιούχων.

 

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση απαιτηθεί.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χίου

 

Παντελής Λεγάτος

 

 

Πηγή: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΙΟΥ

Σχετικά Αρχεία: