ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΣΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ


Είναι προφανές ότι το παρόν Αναπτυξιακό Συνέδριο οφείλει να μετουσιώσει αυτό το «όραμα» που έχουμε για τον τόπο μας σε ρεαλιστικά στοχευμένα και ιεραρχημένα έργα που θα το εξυπηρετούν. Θεωρούμε δε αυτονόητο ότι οι φορείς α & β βαθμού αυτοδιοίκησης εκ των υστέρων θα λάβουν υπόψη τους τις αποφάσεις του Αναπτυξιακού Συνεδρίου, που ιδανικά θα χαράσσουν αναλυτικά μία ρεαλιστική στρατηγική , και θα θέτουν τις κατευθυντήριες γραμμές τις οποίες θα κληθούν να εφαρμόσουν επαναπροσδιορίζοντας τον επιχειρησιακό τους σχεδιασμό ανάλογα. Σε διαφορετική περίπτωση εδώ απλά φιλοσοφούμε χάνοντας ακόμη μία ευκαιρία να καταστούμε «χρήσιμοι» για τον τόπο.

Η στρατηγική που οφείλουμε να χαράξουμε πρέπει να μας οδηγήσει πιο κοντά στον στόχο για :

Ποιοτικά Νησιά

Πράσινα Νησιά

Νησιά Ίσων Ευκαιριών

Νησιά του Πολιτισμού & της Ιστορίας


Ιεραρχώντας τα έργα που έχουν την δυνατότητα να επιτύχουν αυτό το στόχο καταλήγουμε στα κάτωθι :

Αναβάθμιση Πυλών Εισόδου :
Λιμενικές υποδομές : Τασσόμαστε υπέρ μία διπλής στόχευσης όσον αφορά τις λιμενικές υποδομές του νησιού . Με άλλα λόγια χωρίς να απεμπολούμε την στόχευση ενός σύγχρονου και ασφαλούς νέου λιμένος, οφείλουμε να σχεδιάσουμε άμεσα πρακτικούς τρόπους βελτίωσης του υφιστάμενου λιμένος . Αξιοποίηση του έως σήμερα υπολειτουργούντος λιμένος Μεστών με άμεση ολοκλήρωση των χερσαίων εγκαταστάσεων, αλλά και του χαρακτηρισμού του ως πύλη Σένγκεν , ώστε αυτό να λειτουργήσει συμπληρωματικά με το κεντρικό λιμάνι της Χίου. Τέλος ο σχεδιασμός μας πρέπει να συγκλίνει στην αποτελεσματική αξιοποίηση του τουρισμού κρουαζιέρας αλλά και εν γένει του θαλάσσιου τουρισμού που όπως όλα δείχνουν ότι μπορεί να προσφέρουν προστιθέμενη αξία στο νησί με σχεδιασμό των απαιτούμενων υποδομών (μαρίνα παροχής υπηρεσιών υψηλών προδιαγραφών ώστε να ανθέξει στον ανταγωνισμό από αυτές που βρίσκονται στα Τουρκικά παράλια, ασφαλή αγκυροβόλια με παροχή υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας) .
Αεροδρόμιο : Αναβάθμιση υφιστάμενων υποδομών αερολιμένα και δημιουργία clear way με παράλληλη επίσπευση των απαιτούμενων οδικών έργων στον παραλιακό άξονα.

Ύδρευση-Άρδευση: Πρέπει να καταστούν λειτουργικά τα υδρευτικά και αρδευτικά έργα του νομού και να σχεδιασθούν νέα υδρευτικά και αρδευτικά έργα ,ώστε να βοηθηθεί τόσο η αγροτική παραγωγή όσο και ο τουρισμός αλλά και οι κάτοικοι του νησιού.
Παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών Υγείας & Κοινωνικής Πρόνοιας : Βελτίωση υποδομών Γενικού Νοσοκομείου Χίου και Κέντρων Υγείας , αναβάθμιση παροχής υπηρεσιών υγείας μέσω διαδικτύου, Γηροκομείων , παιδικών σταθμών, κέντρων δημιουργικής απασχόλησης.
Δημιουργία Ναυτιλιακού Συνεδριακού Εκπαιδευτικού και Εκθεσιακού Κέντρου που θα αξιοποιήσει το μοναδικό δίκτυο των ανθρώπων που ασχολούνται με τον κλάδο(Posidonia)
Αποκέντρωση Υπηρεσιών Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσω της αξιοποίησης ακινήτων του Δήμου και της Περιφέρειας, Νοσοκομείου εκτός του ιστορικού κέντρου
Οδικά έργα : Ολοκλήρωση και σύνδεση περιφερειακών δρόμων , σχεδιασμός δρόμων παράκαμψης χωριών, ώστε να διαφυλάττεται ο παραδοσιακός χαρακτήρας κύρια των παραδοσιακών οικισμών.
Αισθητική και λειτουργική ενοποίηση οικισμών και χωριών ώστε αυτά να αποτελέσουν πόλο έλξης για επισκέπτες και να λειτουργήσουν ως Ανοικτά Μουσεία : Πχ αισθητική ενοποίηση Μαστιχοχωρίων (δρόμοι Μαστίχας) , καθώς και του παραδοσιακού οικισμού του Κάμπου (υπογειοποίηση δικτύων κοινής ωφέλειας , μονοδρόμηση οδών , πλακόστρωση , ανάδειξη αρχιτεκτονικών και ιστορικών μνημείων που ευρίσκονται εντός του οικισμού και μένουν έρμαια στην φθορά του χρόνου, ανάδειξη του παραδοσιακού τρόπου ζωής (Καμπούσικο αρχοντικό)
Χωροθέτηση Βιοτεχνικών και Βιομηχανικών πάρκων, όπου σε βάθος χρόνου θα μεταφερθούν οι οχλούσες βιοτεχνικές δραστηριότητες
Υιοθέτηση «πράσινης» ενέργειας σε Δημόσια κτίρια ώστε το νησί να μειώσει το Ενεργειακό του αποτύπωμα
Αξιοποίηση των τοπικών μας «μύθων», του Ομήρου και της μαστίχας με ισχυρό branding και αξιοποίηση του Μουσείου Μαστίχας και των Ομηρικών μνημείων .
Αξιοποίηση πολιτιστικών μνημείων με τη χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών και ανάδειξή τους σε τουριστικά αξιοθέατα. Η Χίος είναι ένας ελκυστικός τουριστικός προορισμός, με αξιόλογους φυσικούς πόρους, πλούσια αλλά αναξιοποίητη σε ένα βαθμό πολιτιστική κληρονομιά, εύκρατο μεσογειακό κλίμα και φιλόξενους ανθρώπους. Το παρόν Συνέδριο οφείλει να διερευνήσει και να αναπτύξει περισσότερες συνέργιες μεταξύ πολιτιστικών και τουριστικών επιχειρήσεων.
Ενίσχυση εξωστρέφειας τοπικών παραγωγικών επιχειρήσεων με στόχο την δημιουργία καινοτόμων επιχειρήσεων με εξαγωγικό προσανατολισμό και παραγωγή προϊόντων προστιθέμενης αξίας.
Δημιουργία προϋποθέσεων, ώστε να λειτουργήσει η Χίος ως διαμετακομιστικό κέντρο αξιοποιώντας της στρατηγική γεωγραφική της θέση.

Είμαστε στη διάθεσή σας για τη διενέργεια ουσιαστικού διαλόγου που θα θέσει τις βάσεις της αειφόρου ανάπτυξης για την Περιφέρεια αλλά και το νησί μας.


Πηγή: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΙΟΥ