Δελτίο Τύπου στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου MED GIAHS- INTERREG Euro

Ακολουθεί Δελτίο Τύπου στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου INTERREG Euro- «MED GIAHS – Δίκτυο μεσογειακών χωρών Παγκοσμίως Σημαντικών Συστημάτων Αγροτικής Κληρονομιάς ΠΣΣΑΚ για την προώθηση του αειφόρου αγροτικού τουρισμού»:

Στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου INTERREG Euro-MED0200584 «MED GIAHS – Δίκτυο μεσογειακών χωρών Παγκοσμίως Σημαντικών Συστημάτων Αγροτικής Κληρονομιάς ΠΣΣΑΚ για την προώθηση του αειφόρου αγροτικού τουρισμού» πραγματοποιήθηκαν δύο συναντήσεις στη Χίο μεταξύ των εταίρων του προγράμματος PP5 Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας και PP7 Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης , τη Δευτέρα 16/06 10:00-17:30 στο Μουσείο Μαστίχας Χίου και την Τρίτη 17/06 15:00-18:00 στο Εργαστήριο Βιώσιμης και Ανθεκτικής Περιφερειακής και Τουριστικής Ανάπτυξης (SuRe Lab), Σχολή Επιστημών Διοίκησης, Τμήμα Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Τη Δευτέρα 16/06/2025 πραγματοποιήθηκε η “Εκπαίδευση των Εκπαιδευτών”, μια εκπαίδευση της ερευνητικής ομάδας του εταίρου του έργου MED-GIAHS Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης [Project Partner 7(PP7)] και των συνδεδεμένων εταίρων τoυ ΑΠΘ α) Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου β)Αναπτυξιακή Εταιρεία Επιμελητήριου Χίου  γ) Πανελλήνιος Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Τοπίου  από τα μέλη της ομάδας PP5 Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας, Καθηγητή Μάορο Ανιολέτι Mauro Agnoletti  Επικεφαλής της Έδρας της UNESCO για τα Αγροτικά Πολιτισμικά Τοπία  του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας και τ.  Πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής του Προγράμματος FAO GIAHS / ΠΣΑΑΚ, τη συντονίστρια της παραπάνω έδρας Δρ. Φεντερίκα Ρομάνο Federica Romano καθώς και την ερευνήτρια Δρ. Μάρτα Αλέγκρι Marta Allegri. Παρόντες ήταν ο Γενικός Διευθυντής και Υπεύθυνος Έρευνας & Ανάπτυξης της Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου  κος Ηλίας Σμυρνιούδης, η κα Ειρήνη Παρθενίδου Υπεύθυνη Ανθρώπινου Δυναμικού και Γραμματείας Διοίκησης-Διεύθυνσης, και η κα Μαρία Δαμαλα, Sales Director της ΕΜΧ. Επιπλέον παρών ήταν και ο κος Γιάννης Καρράς Διευθυντής της Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης Χίου Α.Α.Ε. ΟΤΑ. Ευχαριστούμε θερμά τον Γενικό Διευθυντή και τα μέλη της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου για όλη την υποστήριξη και βοήθεια στην οργάνωση των δρώμενων.

Η εκπαίδευση αφορούσε στα ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ (ΠΣΑΑΚ) – GIAHS (Globally Important Agricultural Heritage systems), το Πρόγραμμα ΠΣΣΑΚ και τη διαδικασία υποβολής αίτησης για την αναγνώριση ενός αγροτικού συστήματος ως ΠΣΣΑΚ, τα ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟΠΙΑ και τις ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟΠΙΑ.

Την Τρίτη 17/06/2025 πραγματοποιήθηκε ανοιχτό  Eργαστήριο/Worskhop για την παρουσίαση του Εκπαιδευτικού Υλικού της Δευτέρας, στο Εργαστήριο Βιώσιμης και Ανθεκτικής Περιφερειακής και Τουριστικής Ανάπτυξης (SuRe Lab), Σχολή Επιστημών Διοίκησης, Τμήμα Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου,  το οποίο οργανώθηκε με την πολύτιμη βοήθεια της Μαρίας Ντουμή Αν. Καθηγήτριας και Προέδρου του Τμήματος Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού. Την παρουσίαση ανέλαβαν μέλη της ομάδας PP7 του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η επιστημονική υπεύθυνη του έργου Δρ. Ελένη Αθανασιάδου, η  Δρ. Μαρία Γιδαράκου και η κα Ηρώ Σφουγγάρη. Παρόντες εκτός προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών, μελών ΔΕΠ και μαστιχοπαραγώγων, ήταν και η κα Αντιγόνη Μαϊστράλη από την  Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης Χίου Α.Α.Ε. ΟΤΑ.

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και η ερευνητική ομάδα με Επιστημονική Υπεύθυνη την Δρ. Ελένη Αθανασιάδου ΕΔΙΠ Εργαστηρίου Ανθοκομίας Τμήματος Γεωπονίας ΑΠΘ, ως ένας από τους κύριους εταίρους του ερευνητικού προγράμματος MED-GIAHS έχει τρεις συνδεδεμένους εταίρους εξαιρετικής σημασίας:

α) Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου

β)Αναπτυξιακή Εταιρεία Επιμελητήριου Χίου

γ) Πανελλήνιος Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Τοπίου

Κύριος εταίρος του έργου είναι το Περιφερειακό Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας, Υδάτων και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ανδαλουσίας, Ισπανία (Consejería de Agricultura, Pesca, Agua y Desarrollo Rural de la Junta de Andalucía).

Λίγα λόγια για τους εκπαιδευτές-μέλη του εταίρου του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας

Ο Καθηγητής Mauro Angoletti είναι διακεκριμένος ακαδημαϊκός, Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας, με εκτεταμένη εμπειρία στους τομείς των αγροτικών πολιτισμικών τοπίων και της περιβαλλοντικής προστασίας και της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Κατέχει την εξέχουσα θέση του Προέδρου της Έδρας UNESCO για τα Τοπία Αγροτικής Κληρονομιάς στο Ινστιτούτο Ανώτερων Σπουδών του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας, Ιταλία. Είναι συντονιστής του Εθνικού Μητρώου Ιστορικών Αγροτικών Τοπίων της Ιταλίας και τ. Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Προγράμματος του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών  (FAO – UN Food and Agriculture Organisation) για τα Παγκοσμίως Σημαντικά Συστήματα Αγροτικής Κληρονομιάς ΠΣΣΑΚ (GIAHS – Globally Important Agricultural Heritage Systems). Έχει διατελέσει σε σημαντικές θέσεις χάραξης δημόσιας πολιτικής, όπως Πρόεδρος της Επιτροπής για την προστασία των “Αρχαίων Δασών” στο Υπουργείο Γεωργίας και Δασών της Ιταλίας (2023) και εκπρόσωπος στο Εθνικό Παρατηρητήριο Αγροτικού Τοπίου για το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ 2023-2027.

Η Δρ Federica Romano εργάστηκε στον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) υποστηρίζοντας τη Γραμματεία του Προγράμματος ΠΣΣΑΚ (GIAHS). Αυτή τη στιγμή συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας – Τμήμα Γεωπονίας (DAGRI), όπου κατέχει τη θέση της Συντονίστριας Προγράμματος της Έδρας UNESCO για τα Τοπία Αγροτικής Κληρονομιάς, υποστηρίζοντας τις ερευνητικές και διαχειριστικές δραστηριότητες που αφορούν τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, το αγροτικό τοπίο και τα αγροδιατροφικά συστήματα.

H Marta Allegri είναι συνεργαζόμενη ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας στο Ευρωπαϊκό Έργο MedAgriFood – Αξιολόγηση Ανθεκτικότητας, Αντιμετώπιση Κοινωνικο-περιβαλλοντικών Κραδασμών και Ενδυνάμωση της Ανθεκτικότητας στον Μεσογειακό Χώρο. Με σπουδές στις Ιστορικές Επιστήμες και την Πολιτιστική Κληρονομιά και Μεταπτυχιακό στις Γεωγραφικές Επιστήμες, με κατεύθυνση στη Διακυβέρνηση και τον Σχεδιασμό, έχει εργαστεί στην Έδρα UNESCO για τα Τοπία Αγροτικής Κληρονομιάς σε μια πολυχρονική μελέτη (1960–2023) των αλλαγών στη χρήση γης στη Ζώνη Προστασίας του Πολιτιστικού Τοπίου των Λόφων Prosecco του Conegliano και του Valdobbiadene.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα MED-GIAHS:

Facebook: MED GIAHS AUTH/Chios και MED GIAHS

Instagram: med_giahs

Ιστοσελίδα: https://med-giahs.interreg-euro-med.eu/

Contact

Ελένη Αθανασιάδου 6944441496

medgiahsgr@gmail.com

Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει στην Ελλάδα Παγκοσμίως Σημαντικό Σύστημα Αγροτικής Κληρονομιάς μέχρι στιγμής. Τα ΠΣΑΑΚ/GIAHS, αποτελούν τοπία εξαιρετικής αισθητικής και οικολογικής αξίας, πολιτιστική κληρονομιά και σημαντικά γεωργικά συστήματα.

Στόχος του έργου MED-GIAHS είναι η ενίσχυση του ρόλου του αειφορου αγροτικού  τουρισμού στα ΠΣΣΑΚ, καθώς και η δημιουργία ενός καινοτόμου δικτύου  περιοχών ΠΣΣΑΚ της Μεσογείου, το οποίο θα ενισχύσει τη βιωσιμότητα των υφιστάμενων, υποψηφίων και μελλοντικών ΠΣΣΑΚ, επαναπροσδιορίζοντας και  ανοικοδομώντας τον τουρισμό με βιώσιμο τρόπο.

Η νότια Χίος, με τη μοναδική παραγωγή της μαστίχας και με το τοπίο που αυτή δημιουργεί, πληροί τις προϋποθέσεις ώστε να θεωρηθεί εν δυνάμει το πρώτο της Ελλάδας Παγκοσμίως Σημαντικό  Σύστημα Αγροτικής Κληρονομιάς.  Με τη συνεχή αύξηση του  τουρισμού και με την απειλή του στο τοπίο και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της, η νότια  Χίος αποτελεί κατάλληλο έδαφος για την εφαρμογή του σχεδίου αειφόρου τουρισμού που  προτείνεται από το συγκεκριμένο έργο.

Επισυνάπτεται το Δελτίο Τύπου και σχετικό φωτογραφικό υλικό:

Δελτίο Τύπου