ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΧΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

 Δια της παρούσης επιθυμούμε να εκφράσουμε την πλήρη αντίθεση του Επιμελητηρίου Χίου στην δυνατότητα εργασίας κατά την θεσμοθετημένη αργία της Κυριακής . Οι λόγοι της αντίθεσης μας συνοψίζονται κάτωθι : 

  • Το συγκεκριμένο μέτρο πλήττει την μεγάλη πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων, καθώς τα αυξημένα κόστη λειτουργίας κατά την αργία της Κυριακής έχουν την δυνατότητα να τα αναλάβουν μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις. 

Επισημαίνουμε ότι το σχετικό κόστος απασχόλησης των μισθωτών είναι ιδιαίτερα αυξημένο (Προσαύξηση 75% της αναλογίας του μισθού στην ημέρα και παραχώρηση αναπληρωματικής ανάπαυσης (ρεπό) σε άλλη μέρα της εβδομάδας). 

  • Η επιπλέον ημέρα λειτουργίας την εβδομάδα δεν θα προσφέρει τίποτα στη συντριπτική πλειοψηφία της δοκιμαζόμενης αγοράς, απλά θα αναδιανείμει την ήδη μειωμένη πίτα του τζίρου προς όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων και εις βάρος των μικρών που θα κλείσουν μη μπορώντας να αντεπεξέλθουν οικονομικά.
  • Ο καταναλωτής δεν θα επωφεληθεί από το μέτρο, καθώς αυτό που του λείπει είναι η ρευστότητα και όχι οι περισσότερες ώρες λειτουργίας της αγοράς.
  • Όπως γνωρίζετε σε νησιά και τουριστικές περιοχές, τα καταστήματα ήδη μπορούν να ανοίξουν την Κυριακή με απόφαση του Περιφερειάρχη, πρακτική που ήδη ακολουθείται, οπότε η παρούσα ρύθμιση δεν επιλύει κάποιο πρόβλημα λειτουργίας της αγοράς αντιθέτως  προσθέτει νέα προβλήματα στον μικρομεσαίο αυτοαπασχολούμενο, ο οποίος δεν θα έχει την δυνατότητα να αντέξει στον ανταγωνισμό των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.

 Ευελπιστούμε να αφουγκρασθείτε τα μηνύματα της αγοράς που συλλήβδην καταδικάζουν την συγκεκριμένη ρύθμιση και να επικρατήσουν ψυχραιμότερες σκέψεις επί του συγκεκριμένου θέματος.