ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΧΙΟΥ ΜΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Προς: Κύριο Δημήτρη Ρέππα
Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών
και Δικτύων
Κοιν: Διοικητή Υπηρεσίας Πολιτικής
Αεροπορίας

ΘΕΜΑ : Αεροπορική σύνδεση της Χίου με Θεσσαλονίκη

Κύριε Υπουργέ,

Σας μεταφέρουμε τον έντονο προβληματισμό των κατοίκων και ιδιαίτερα του επιχειρηματικού κόσμου του νησιού μας, για την υποβάθμιση της αεροπορικής σύνδεσης της Χίου με τη Θεσσαλονίκη, μετά την κατακύρωση στην εταιρεία Athens Airways των 10 αεροπορικών γραμμών, που χαρακτηρίζονται ως άγονες.

Ειδικότερα, με τη νέα εξέλιξη και τις σχετικές ανακοινώσεις της Athens Airways, από 01/12/2009, θα εκτελούνται 3 εβδομαδιαία δρομολόγια στη γραμμή Χίο-Θεσσαλονίκη-Χίο, με αεροσκάφη 40 θέσεων, γεγονός που σημαίνει 120 διαθέσιμες θέσεις.
Αντίθετα, μέχρι 30/11/2009 η Ολυμπιακή, στην ίδια γραμμή, εκτελούσε 5 δρομολόγια την εβδομάδα (3 πτήσεις απευθείας και 2 με ενδιάμεσους σταθμούς), με αεροσκάφη των 50 έως 78 θέσεων, οπότε οι διαθέσιμες θέσεις για το νησί μας ανέρχονταν σε 280-300 περίπου.

Λαμβάνοντας υπόψη: α) την πολύ μεγάλη ζήτηση εισιτηρίων στη γραμμή Χίο-Θεσσαλονίκη-Χίο, β) ότι η Ολυμπιακή αδυνατούσε να ικανοποιήσει τη ζήτηση όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα και γ) τη σημερινή δραστική μείωση των προσφερόμενων θέσεων από την Athens Airways, εύκολα γίνεται αντιληπτό το μέγεθος της υποβάθμισης στην αεροπορική σύνδεση του νησιού μας με τη Βόρειο Ελλάδα, αλλά και οι αρνητικές επιπτώσεις που η εξέλιξη αυτή θα έχει στην προσπάθεια που καταβάλλουν οι φορείς του νησιού για περαιτέρω προσέγγιση της αγοράς της Χίου με την Βόρειο Ελλάδα.

Κατόπιν των ανωτέρω, κ. Υπουργέ, σας παρακαλούμε να καταβάλλετε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που σας περιγράψαμε, αλλά και να λάβετε τα αναγκαία μέτρα που θα συμβάλουν στην βελτίωση της σύνδεσης του νησιού μας με την Β. Ελλάδα.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση

Ο Πρόεδρος

Αντώνης Ζαννίκος

 

Πηγή: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΙΟΥ