Παραθέτουμε παρακάτω τις εκθέσεις στις οποίες προτείνεται να συμμετάσχει η Π.Β.Α. ως συντονιστικός φορέας, για το έτος 2025:
ΕΚΘΕΣΕΙΣ:
- “CYPRUS FOODEXPO 2025”: Εκθεσιακό Κέντρο Κρατικής Έκθεσης, Λευκωσία, Κύπρος, 11 – 12 Ιανουαρίου 2025. Διοργάνωση: “Arvani Exhibitions”. Πρόκειται για τη συνένωση με τη “HO.RE.CA. CYPRUS”, που διοργανώνονται ταυτόχρονα και απευθύνονται τόσο στους επαγγελματίες του επισιτιστικού, του ξενοδοχειακού και του τουριστικού κλάδου, όσο και στους εμπόρους τροφίμων & ποτών. Αποτελεί τη μεγαλύτερη B2B έκθεση προϊόντων και υπηρεσιών σχετικά με τον εξοπλισμό και την τροφοδοσία επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην τουριστική βιομηχανία, καθώς και στον χώρο της μαζικής εστίασης στην Κύπρο (hotels, restaurants & cafes), αλλά και στο χώρο των τροφίμων & των ποτών γενικότερα. Στόχος της συμμετοχής της Π.Β.Α, η προώθηση των προϊόντων του κλάδου τροφίμων & ποτών στους παραπάνω επαγγελματίες. Ενδεικτικός προϋπολογισμός: 10.000 ευρώ.
- “11η ΕΞΠΟΤΡΟΦ 2025: THE B2B FINE FOOD EXHIBITION”: Εκθεσιακό Κέντρο “M.E.C. Παιανίας”, Αθήνα, 1 – 3 Φεβρουαρίου 2025. Διοργάνωση: “R.M. INTERNATIONAL”. Πρόκειται για μία έκθεση, η οποία απευθύνεται κατά βάση σε ομαδικές συμμετοχές των Περιφερειών της χώρας. Η Π.Β.Α. συμμετείχε ανελλιπώς και στις 9 προηγούμενες διοργανώσεις. Από πέρυσι (μετά τις 8 πρώτες διοργανώσεις), άλλαξε ριζικά η όλη φιλοσοφία της έκθεσης. Απαγορεύονται πλέον ρητά οι λιανικές πωλήσεις προς το καταναλωτικό κοινό και η έκθεση στοχεύει αποκλειστικά στις εμπορικές συνεργασίες, ενώ πρόκειται να πραγματοποιηθούν προγραμματισμένες Β2Β συναντήσεις με Έλληνες και ξένους αγοραστές από τον κλάδο της λιανικής, του χονδρεμπορίου, των ξενοδοχείων, της εστίασης και του catering. Οι επιλεγμένοι αγοραστές θα βρίσκονται το τριήμερο της έκθεσης, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο “B2B Square”, για να συνομιλήσουν απευθείας με τους εκθέτες και να κλείσουν εμπορικές συμφωνίες. Ενδεικτικός προϋπολογισμός: 20.000 ευρώ.
- “19η ARTOZA 2025”: Εκθεσιακό Κέντρο “Metropolitan Expo”, Αθήνα, 21 – 24 Φεβρουαρίου 2025. Διοργάνωση: “FORUM S.A.”. Η “ARTOZA” παραδοσιακά αποτελεί τη σημαντικότερη εξειδικευμένη έκθεση αρτοποιίας & ζαχαροπλαστικής στη χώρα και στηριζόμενη έμπρακτα από τις Ομοσπονδίες Αρτοποιών και Ζαχαροπλαστών Ελλάδος, απευθύνεται αποκλειστικά σε επαγγελματίες του χώρου, από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στο πλαίσιο της έκθεσης, παρουσιάζονται παραδοσιακά γλυκά (λουκούμια, αμυγδαλωτά, παστέλια, κ.ο.κ.), αρτοσκευάσματα, ζυμαρικά, πρώτες ύλες αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, βούτυρα – μαργαρίνες, άλευρα, βουτήματα, σοκολατοειδή & ζαχαρώδη, παγωτά χύμα και συσκευασμένα, γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες & μέλια, καφέδες – ροφήματα, χυμοί, κ.ο.κ., απ’ όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Η Π.Β.Α. συμμετείχε πέρυσι για πρώτη φορά, φιλοξενώντας τα προϊόντα 45 επιχειρήσεων του κλάδου απ’ όλα τα νησιά, με πολύ μεγάλη επιτυχία. Ενδεικτικός προϋπολογισμός: 15.000 ευρώ.
- “FOODEXPO & OENOTELIA 2025”: Εκθεσιακό Κέντρο “Metropolitan Expo”, Αθήνα, 8 – 10 Μαρτίου 2025. Διοργάνωση: “FORUM S.A.”. Θεωρείται η σπουδαιότερη έκθεση του κλάδου τροφίμων & ποτών της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, ενώ όπως κάθε χρόνο, υπάρχει ιδιαιτέρως αυξημένη ζήτηση συμμετοχής, από τις πλέον εξωστρεφείς ελληνικές επιχειρήσεις. Με ρητή απαγόρευση πωλήσεων και απευθυνόμενη αποκλειστικά σε επαγγελματίες του κλάδου, κατά τη διάρκεια της έκθεσης φιλοξενείται μεγάλος αριθμός ξένων hosted buyers – εμπορικών αντιπροσώπων από πολλές χώρες της υφηλίου, με τους οποίους πραγματοποιούνται προγραμματισμένες “B2B” συναντήσεις των συμμετεχόντων επιχειρηματιών, προκειμένου να συνάψουν επωφελείς εμπορικές συμφωνίες. Η Π.Β.Α. συμμετέχει ανελλιπώς κάθε χρόνο, αφού η ζήτηση από τις πλέον εξωστρεφείς επιχειρήσεις των νησιών, είναι πολύ μεγάλη. Ενδεικτικός προϋπολογισμός: 37.200 ευρώ.
- “IFE LONDON: FOOD & BEVERAGES 2025”: Εκθεσιακό Κέντρο “ExCEL”, Λονδίνο, 17 – 19 Μαρτίου Συμμετοχή, μέσω της παρόχου εταιρείας ελληνικής αποστολής “PROMO SOLUTION”. Πρόκειται για μία από τις σπουδαιότερες εκθέσεις του κλάδου τροφίμων & ποτών της Ευρώπης, ενώ η Μεγάλη Βρετάνια αποτελεί σημαντικότατη αγορά για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων. Η Π.Β.Α. συμμετείχε το 2023 για πρώτη φορά και το 2024, ενώ και φέτος υπάρχει έντονο εκφρασμένο ενδιαφέρον συμμετοχής από αρκετές επιχειρήσεις του κλάδου. Ενδεικτικός προϋπολογισμός: 37.200 ευρώ.
- “SUMER FANCY FOOD SHOW 2025”: Νέα Υόρκη, Η.Π.Α., τρίτο δεκαήμερο Ιουνίου 2025. Συμμετοχή μέσω μιας εκ των δύο παρόχων εταιρειών ελληνικών αποστολών, που έχουν παρουσία στην εν λόγω έκθεση (“GREAT EXHIBITIONS”, “ENTERPRISE GREECE”). Είναι από τις σπουδαιότερες και πλέον δημοφιλείς εκθέσεις του κλάδου τροφίμων & ποτών του κόσμου και ασφαλώς η μεγαλύτερη της Βορείου Αμερικής. Η ευρύτερη περιοχή της Νέας Υόρκης, καθώς και των ανατολικών πολιτειών της Η.Π.Α., τα τελευταία χρόνια έχουν καταστεί από τους σημαντικότερους “πελάτες” για τα delicatessen προϊόντα της Ελλάδας και η Π.Β.Α. πρέπει να δώσει την ευκαιρία στα υψηλής διατροφικής αξίας προϊόντα του Βορείου Αιγαίου, να διεκδικήσουν το μερίδιο της αγοράς που τα αναλογεί. Υπάρχει ικανοποιητική ζήτηση από τις πλέον εξωστρεφείς επιχειρήσεις του Βορείου Αιγαίου, οι οποίες αναζητούν νέες αγορές για τα προϊόντα τους. Ενδεικτικός προϋπολογισμός: 37.200 ευρώ.
- “89η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2025”: Εκθεσιακό Κέντρο “Δ.Ε.Θ. – HELEXPO”, Θεσσαλονίκη, 6 – 14 Σεπτεμβρίου 2025. Διοργάνωση: Δ.Ε.Θ. – HELEXPO. Στη κορυφαία γενική έκθεση της χώρας, συγκεντρώνεται κάθε χρόνο, πολύ μεγάλος αριθμός επισκεπτών, αφού πέραν των κλασικών εκθεμάτων, διοργανώνονται δεκάδες εκδηλώσεις, πρωτότυπα αφιερώματα και καλλιτεχνικές – ψυχαγωγικές δράσεις όλων των ειδών, που κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον και προσελκύουν το κοινό όλων των ηλικιών. Στόχος της συμμετοχής της Π.Β.Α., θα είναι εκτός από τη λιανική πώληση προϊόντων (μέσω της απευθείας συμμετοχής παραγωγικών επιχειρήσεων), η προώθηση όλου του φάσματος της παραγωγικής, τουριστικής και πολιτιστικής φυσιογνωμίας των νησιών του Βορείου Αιγαίου. Ενδεικτικός προϋπολογισμός: 20.000 ευρώ.
- “8η SEREXPO 2025”: Επιχειρηματικό πάρκο “Χρήστος Μέγκλας” (πρώην Στρατόπεδο Κολοκοτρώνη), Σέρρες, δεύτερο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου 2025. Διοργάνωση: Αναπτυξιακή Εταιρεία Επιμελητηρίου Σερρών. Αποτελεί μία περιφερειακή γενική έκθεση ανοιχτού τύπου, κατά τη διάρκεια της οποίας, στο γιγαντιαίο χώρο του πάρκου, πραγματοποιούνται πολυάριθμες παράλληλες εκδηλώσεις, όπως το συνέδριο αγροτικής οικονομίας “AGROSERRES”, ημερίδες για τη νεανική επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα, b2b συναντήσεις με εμπορικούς αντιπροσώπους, γαστρονομικές επιδείξεις, μουσικές & χορευτικές παραστάσεις, αθλητικά events, συναυλίες με πολύ μεγάλα και εγνωσμένης αξίας μουσικά σχήματα, κ.ο.κ., που διασφαλίζουν μία τεράστια επισκεψιμότητα, η οποία πέρυσι ξεπέρασε τους 80.000 επισκέπτες. Στόχος της Π.Β.Α. θα είναι, όπως κάθε χρόνο που συμμετέχει η Π.Β.Α., η παρουσίαση των 3 περιφερειακών ενοτήτων με τα 5 μεγάλα και τα 5 μικρά νησιά, ώστε να προωθηθούν με το βέλτιστο δυνατό τρόπο, τα ποικίλα και διαφοροποιημένα παραγωγικά και τουριστικά τους “προϊόντα”. Ενδεικτικός προϋπολογισμός: 8.000 ευρώ.
- “31η KAVALAEXPO 2025”: Εκθεσιακό Κέντρο Επιμελητηρίου Καβάλας “Απόστολος Μαρδύρης”, Νέα Καρβάλη Καβάλας, πρώτο δεκαήμερο Οκτωβρίου 2025 (οι ακριβείς ημερομηνίες, δεν έχουν καθοριστεί ακόμη). Διοργάνωση: Επιμελητήριο Καβάλας. Πρόκειται για τη μικτή κλασική έκθεση της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, στην οποία τα νησιά του Βορείου Αιγαίου συμμετέχουν κυρίως μέσω της Π.Β.Α., ανελλιπώς και σε μόνιμη βάση την τελευταία δεκαετία, δεδομένου ότι η αγορά αυτή παραδοσιακά αποτελεί μία από τις σημαντικότερες αγορές για τα προϊόντα και τον τουρισμό τους. Καθοριστικός παράγοντας, τόσο για το εμπορικό όσο και για το τουριστικό ενδιαφέρον που υπάρχει για την εν λόγω αγορά, είναι η μόνιμη ακτοπλοϊκή σύνδεση Καβάλας – νησιών Βορείου Αιγαίου που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια σε ετήσια βάση, καθώς και η λειτουργία της Εγνατίας Οδού, που έχει ελαχιστοποιήσει την απόσταση όλης της Μακεδονίας & Θράκης με το λιμάνι της Καβάλας. Ενδεικτικός προϋπολογισμός: 8.000 ευρώ.
- “ANUGA 2025”: Κολωνία, 4 – 8 Οκτωβρίου 2025. Συμμετοχή μέσω μιας εκ των τριών παρόχων εταιρειών ελληνικής αποστολής (“PROMO SOLUTION”, “GREAT EXHIBITIONS” & “ENTERPRISE GREECE”). Πρόκειται για τη μεγαλύτερη και σπουδαιότερη έκθεση του κλάδου τροφίμων & ποτών παγκοσμίως μαζί με την “ANUGA Κολωνίας”, που διοργανώνονται εναλλάξ κάθε δύο χρόνια (τα μονά η “ANUGA” και τα ζυγά η “SIAL PARIS”). Τόσο στη “SIAL PARIS”, όσο και στην “ANUGA”, συμμετέχουν σε μόνιμη βάση όλες ανεξαιρέτως οι Περιφέρειες της χώρας, φιλοξενώντας εντός των περιπτέρων τους δεκάδες επιχειρήσεις από τις περιοχές τους (οι περισσότερες έναντι ίδιας οικονομικής επιβάρυνσης, λόγω της τεράστιας ζήτησης). Η Π.Β.Α. συμμετέχει σχεδόν ανελλιπώς την τελευταία δεκαετία και στις δύο εκθέσεις. Ενδεικτικός προϋπολογισμός: 37.200 ευρώ.
- “33η DETROP: FOOD & DRINK 2025”: Εκθεσιακό Κέντρο “Δ.Ε.Θ. – HELEXPO”, Θεσσαλονίκη, πρώτο δεκαήμερο Νοεμβρίου 2025. Διοργάνωση: “Δ.Ε.Θ. – HELEXPO”. Πρόκειται για την παραδοσιακά σπουδαιότερη έκθεση του κλάδου τροφίμων & ποτών της Βορείου Ελλάδος, ενώ αποτελεί τη βασικότερη συγκέντρωση επιχειρηματιών του κλάδου, σε βαλκανικό επίπεδο. Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου συμμετέχει ανελλιπώς την τελευταία δεκαετία (ενώ και παλαιότερα συμμετείχαν ορισμένα νησιά, με πολυμελείς επιχειρηματικές αποστολές), δεδομένου ότι η Βόρεια Ελλάδα (Μακεδονία & Θράκη) αποτελεί παραδοσιακά τη σημαντικότερη ίσως αγορά για τα προϊόντα των περισσότερων νησιών. Επιπλέον, η μόνιμη και σε ετήσια βάση ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών με τη Βόρεια Ελλάδα, προσδίδει ιδιαίτερη δυναμική στην προώθηση των τοπικών προϊόντων στις αγορές αυτές. Έχει ως στόχο να αναδείξει τα καλύτερα delicatessen τρόφιμα, τόσο από άποψη ποιότητας, όσο και από άποψη μεθόδων παραγωγής των Ελλήνων μικροπαραγωγών. Είναι το γεγονός που προβάλλει τη γαστρονομική κουλτούρα της χώρας, σε εγχώριους και διεθνείς αγοραστές, ενώ απευθύνεται σε εμπόρους λιανικής και χονδρικής, σε αντιπροσώπους supermarkets, ξενοδοχείων & εστιατορίων, καθώς και σε καταστήματα deli, οργανικών προϊόντων και φούρνους. Ενδεικτικός προϋπολογισμός: 20.200 ευρώ.
- “16ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΕΛΙΟΥ & ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΑΣ 2025”: Εκθεσιακό Κέντρο Σταδίου Ειρήνης & Φιλίας, Νέο Φάληρο, Αθήνα, πρώτο δεκαήμερο Δεκεμβρίου 2025 (οι ακριβείς ημερομηνίες, δεν έχουν καθοριστεί ακόμη). Διοργάνωση: “Ευρωπαϊκός Οργανισμός Στρατηγικού Σχεδιασμού”. Πρόκειται για το θεσμό που συγκεντρώνει το πανελλήνιο ενδιαφέρον του κόσμου της μελισσοκομικής παραγωγής & εμπορίας, την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου εδώ και δεκατέσσερα χρόνια, τελώντας πάντα υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. Δεδομένου ότι στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, διεξάγεται πάντοτε και το αντίστοιχο ετήσιο “Συνέδριο Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας”, το έχουν αναδείξει στον απόλυτο “ηγέτη” του χώρου. Η Π.Β.Α. συμμετείχε σχεδόν ανελλιπώς σε όλες τις προηγούμενες διοργανώσεις, φιλοξενώντας το σύνολο των μελισσοκομικών επιχειρήσεων του κλάδου (συνεταιριστικών & μεμονωμένων). Στόχος, όπως πάντα, της συμμετοχής της Π.Β.Α., η προώθηση της μελισσοκομικής φυσιογνωμίας του Βορείου Αιγαίου και η καθιέρωσή του ως παραγωγική περιοχή μελισσοκομικών προϊόντων υψηλής ποιότητας, με την ταυτόχρονη & ανεξάρτητη προβολή των brand names των συνεταιριστικών & επιχειρηματικών προϊόντων που θα εκτεθούν. Ενδεικτικός προϋπολογισμός: 10.000 ευρώ.
Για πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους κάτωθι:
Κουτσαντώνης Αλέξανδρος: 6974438247
Πίτσιος Μιχαήλ: 2251352121