ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΣΤΗ ΒΙΖΑ

Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί,

Οι πρόσφατες διευκολύνσεις και βελτιώσεις στη διαδικασία χορήγησης θεωρήσεων εισόδου (βίζας) στους τούρκους πολίτες που επιθυμούν να επισκεφθούν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, όπως η ρύθμιση για τα «πράσινα» διαβατήρια, η δυνατότητα ομαδικών ταξιδιών για νέους, σπουδαστές, αθλητές, κ.λ.π., το πιλοτικό πρόγραμμα χορήγησης θεωρήσεων στα Τελωνεία πέντε (5) νησιών του Αιγαίου, οι οδηγίες προς τις Προξενικές Αρχές για τη μεγαλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των ταξιδιωτών καλής πίστης, καθώς και για τη χορήγηση θεώρησης εντός 48ώρου, είχαν ως αποτέλεσμα την εντυπωσιακή αύξηση της ροής επισκεπτών από την Τουρκία στα νησιά μας.

Οι τούρκοι επισκέπτες στα παραμεθόρια νησιά μας στηρίζουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την παραπαίουσα εμπορική και τουριστική δραστηριότητα, η οποία τα τελευταία δύο (2) χρόνια αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα εξ΄ αιτίας της οικονομικής κρίσης, αλλά και της υπέρμετρης αύξησης των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών ναύλων που κατέστησαν τα νησιά μας απλησίαστους προορισμούς, κυρίως για τον εσωτερικό τουρισμό.

Κατά την γνώμη μας, η πολιτεία και οι φορείς των νησιών του Αιγαίου πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες προσέλκυσης περισσότερων τούρκων επισκεπτών, ώστε να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη για τις οικονομίες των παραμεθόριων νησιών, στα πλαίσια βέβαια των δεσμεύσεων της χώρας μας που απορρέουν από την συνθήκη του Σένγκεν, αλλά και της αμοιβαιότητας των σχέσεων μεταξύ των δύο χώρων.

Στο πλαίσιο αυτό προτείνουμε τα ακόλουθα:

  • Να καταργηθεί ή τουλάχιστον να μειωθεί στο μισό το ποσό των 60 ευρώ που καταβάλλουν οι Τούρκοι υπήκοοι ως τέλος χορήγησης βίζας. Όπως πληροφορούμεθα ανάλογη ρύθμιση ισχύει για τους Ρώσους και Ουκρανούς υπηκόους που εισέρχονται στη χώρα μας, οι οποίοι καταβάλλουν τέλος 35 ευρώ.
  • Να καταργηθεί η θεώρηση εισόδου (visa) για επίσκεψη σαράντα οκτώ (48) ωρών ή ημερήσια επίσκεψη.
  • Να δημιουργηθεί Δίκτυο Κέντρων Χορηγήσεων θεωρήσεων (Visa Centers) σε πόλεις που βρίσκονται απέναντι από τα νησιά μας, ώστε να αποφευχθεί η ταλαιπωρία που υφίστανται οι ενδιαφερόμενοι οι οποίοι πρέπει να μεταβούν σε πόλη με προξενείο.

• Να δοθούν πιστώσεις για την βελτίωση των χώρων υποδοχής στα τελωνεία των νησιών μας

Αναμφισβήτητα τα παραπάνω μέτρα θα καταστήσουν τα νησιά μας ακόμα πιο ελκυστικούς τουριστικούς προορισμούς, ενώ από την αύξηση των επισκεπτών οι τοπικές και κατ΄ επέκταση η εθνική οικονομία θα αποκομίσουν πολλαπλάσια οφέλη σε σχέση με το ποσό που σήμερα εισπράττεται από τέλος χορήγησης βίζας.

Αναμένοντας να αξιολογήσετε και να ανταποκριθείτε θετικά στην κοινή πρόταση των Επιμελητηρίων των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Ο Πρόεδροι των Επιμελητηρίων

Λέσβου Χίου Σάμου

Θρασύβουλος Γεώργιος Γεώργιος
Καλογρίδης Γεωργούλης Κυριαζής