Επιμελητήριο Χίου:Νησιωτικό Φ.Π.Α.

ΘΕΜΑ : Νησιωτικό ΦΠΑ

Οι αυτοδιοικητικοί, παραγωγικοί και επιστημονικοί φορείς του Αιγαίου, όλοι οι Χιώτες  πρέπει  να στείλουμε ακόμη μία φορά ένα καθαρό μήνυμα στην Κυβέρνηση και ελπίζουμε ότι αυτή τη φορά θα το λάβει και θα το αναγνώσει σωστά.

Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΝΗΣΩΤΙΚΩΝ  ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΦΠΑ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗ.

Το μαρτύριο της «σταγόνας» όσον αφορά το καθεστώς ΦΠΑ για τα νησιά μας πρέπει να λάβει ένα οριστικό τέλος για τους νησιώτες διότι αποπροσανατολίζει τις τοπικές κοινωνίες και στερεί «χρήσιμες δυνάμεις» από την προσπάθεια που καταβάλλουν για να βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής στα ακριτικά νησιά μας .

Ως εκπρόσωποι του τοπικού επιχειρείν είμαστε αγανακτισμένοι που μετά από 30 χρόνια μία Κυβέρνηση, η οποία αποκαλεί τον εαυτό της «αριστερή» έρχεται και με ανάλγητο αλλά και επίμονο τρόπο επιχειρεί να καταργήσει το μοναδικό μέτρο που ελήφθη ποτέ για να ανακουφίσει έστω και ελάχιστα τους νησιώτες.

Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε πολύ σύντομα τα πραγματικά δεδομένα:

Το ειδικό φορολογικό καθεστώς για τα νησιά του Αιγαίου υιοθετήθηκε προκειμένου να αντισταθμιστούν οι –γνωστές σε εμάς, άγνωστες στο Αθηνοκεντρικό κράτος- αρνητικές συνέπειες της «νησιωτικότητας» και ιδιαίτερα το αυξημένο κόστος διαβίωσης και δραστηριοποίησης στις νησιωτικές περιοχές. Συνεπώς, ένα τέτοιο μέτρο που θεσπίσθηκε για να εξισορροπήσει αντικειμενικές δυσκολίες, οι οποίες μάλιστα σήμερα είναι διογκωμένες, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως «ευνοϊκή φορολογική ρύθμιση», και ασφαλώς δεν είναι δυνατόν να καταργείται.

Τα νησιά μας βρίσκονται σε μία εθνικά ευαίσθητη περιοχή, η οποία αν μη τι άλλο πρέπει να θωρακισθεί οικονομικά και να μην αφεθεί να διολισθήσει σε μαρασμό.

Επισημαίνουμε με έμφαση:

Οι χαμηλοί συντελεστές ΦΠΑ που εφαρμόζονται στα νησιά δεν αποτελούν προνόμιο, αλλά εντάσσονται στην προσπάθεια αποκατάστασης ανισοτήτων, δεν παραβιάζουν αλλά, αντίθετα, αποκαθιστούν ένα αίσθημα δικαιοσύνης.

Αδυνατούμε να αντιληφθούμε πώς μπορεί να εφαρμόζεται ένα μέτρο ιδιαίτερα περιορισμένου δημοσιονομικού οφέλους, όταν κάτι τέτοιο θα επιφέρει καίρια βλάβη στην οικονομία των ακριτικών νησιών και κατά συνέπεια στη χώρα.

 Το Επιμελητήριο Χίου στην προσεχή συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου θα προτείνει σειρά πρωτοβουλιών, ώστε να αποτραπεί η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά και να σταματήσει κάθε κουβέντα αναφορικά με νέα βάρη στους ακρίτες.

 

Γ. Γεωργούλης

Πρόεδρος Επιμελητηρίου Χίου

Πηγή: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΙΟΥ